Afbeelding
Foto door Nazrin Babashova op Unsplash

De mooiste schuttingen voor in jouw tuin

2 december 2022 om 08:48 Partnercontent

Wanneer je een mooie achtertuin hebt, wil je natuurlijk wel dat je hier nog een beetje privacy kunt genieten. In dat geval is een schutting de perfecte manier om jouw tuin van andere tuinen te scheiden, en om te zorgen dat mensen niet zomaar binnenkomen. Ben je benieuwd wat voor schuttingen er beschikbaar zijn? Lees dan gauw verder.

Rabat schutting

Een bekende soort schutting die erg populair is in de Nederlandse tuin, is de houten schutting gemaakt van rabatdelen. Dit zijn stukken wand die een dicht geheel creëren waardoor je niet bij de buren in de tuin kan kijken, en andersom zij ook niet bij jou. De schutting is erg sterk en blijft dus zelfs wanneer het weer het bijna niet toestaat, als nog goed gesloten en netjes overeind staan. De belangrijkste reden daarvoor is dat de planken een met een veer en groef systeem zijn gemaakt. Deze vallen dus perfect in elkaar en niet zomaar uit elkaar.

Waar moet je rekening mee houden bij een schutting?

Je kan tussen verschillende soorten manieren kiezen waarmee je de schutting opgebouwd wil hebben. Allereerst kan je kiezen voor een enkele zichtzijde, waarbij de planken op elkaar zijn gezet en aan één kant hetzelfde aanzicht geeft. In dat geval kan je het beste kiezen voor halfhouts rabat. Dat houdt in dat de planken als het ware over elkaar heen worden geplaatst. Vind je dat niet mooi? Dan kan je ook altijd nog kiezen voor rabatdelen die in elkaar schuiven of potdekselplanken.

Wil je daarentegen aan de andere kant hetzelfde effect? Dan kies je voor een dubbele zichtzijde. In dat geval zijn stapelpanken, dubbelrabat, of blokhutprofielen de beste rabatdelen voor jouw schutting. Wanneer je de planken monteert moet je zorgen dat ze niet te strak zijn. Het hout kan dan niet uitzetten wanneer het nat wordt en dat zorgt voor irritatie en daarmee problematiek.


Hoe ga je te werk bij een rabatdelen schutting?

De vraag is natuurlijk hoe je een schutting van rabatdelen moet opbouwen. Allereerst moet je bedenken waar je de schutting precies wil hebben. Als je die ruimte goed hebt opgemeten, kan je de lengte van de schutting bepalen. Vervolgens moet je de palen van de schutting zo’n 90 centimeter in de grond plaatsen, waarbij je om de 70 centimeter een nieuwe paal plaatst. Dit maakt dat de schutting goed beschermd tegen harde windstoten. Wanneer de palen er eenmaal in staan, is het belangrijk dat deze waterpas zijn zodat de schutting mooi recht gebouwd kan worden.

Wanneer je er zeker van bent dat de palen stevig staan kan je beginnen met de plaatsing van de rabatdelen. Zet deze met flinke schroeven vast op de palen. Wanneer alle planken er op zitten, kun je de bovenste delen van de palen afzagen, zodat je een mooi afgerond effect krijgt. Qua afwerking is het mooi om nog na te denken over eventuele planten die de schutting kunnen verhullen, mocht je het aanzicht van de houten planken liever niet in de tuin hebben. Klimplanten zijn dan een perfecte manier om jouw tuin een groene uitstraling te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie