Afbeelding
Eigen foto

In Figi Zeist: Juffen in een toverwereld

14 oktober 2022 om 12:16 Podiumkunsten

ZEIST In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Ind it interview vertellen Rene Geerlings (idee, regie) en Moniek Merkx (tekst, advies) hoe Juffenballet is ontstaan en wat hen is bijgebleven van deze tijd. 

Juffenballet was een hit in 2020, maar kon de tournee helaas niet afmaken door de corona lockdown. In het najaar van2022 komt de voorstelling op veler verzoek terug naar de theaters!

OP DE MAT René: ,,Het idee is begonnen met dat ik als zesjarige dacht dat die juffen er alleen voor mij waren. Dat als ik naar huis ging, ze op de mat sliepen in de klas. Nu wilde ik me ook eens in hen verplaatsen en bedenken hoe pittig hun taak is.”

BIGGER THAN LIFE Moniek: ,,In ons Juffenballet lopen de toverwereld en de echte wereld door elkaar. We wilden het niet letterlijk over het leven op school hebben, maar juffen meer zien als personages uit een koningsdrama, of beter: koninginnedrama. Het is ook leuk om te denken dat juffen hele bijzondere krachten hebben, om ze ‘bigger than life’ te maken.”

KLAS VOL MOS René: ,,Het gaat over verschillende dimensies van de fantasie. Dus je zit in de klas voor een lesje rekenen en zodra je het lokaal verlaat, groeit het klaslokaal helemaal vol met mos. Of dat de juf opstijgt als je even niet kijkt. Die fantasie.”

AVONTUUR Moniek: ,,De volwassenen kunnen zich hopelijk inleven in alle dillema’s van een juf: sturend onderwijs of go with the flow, leren winnen of leren samenwerken? De hedendaagse discussie over het onderwijs ligt er wel onder, maar de kinderen krijgen gewoon een spannend avontuur. En natuurlijk is er één geweldige juf die de school redt.”

KINDEREN STINKEN René: “Wat ik interessant vind zijn de tegenstellingen in een juf. De juf is het goede voorbeeld enz odra de kinderen weg zijn, is de juf in ons stuk eigenlijk nog kinderachtiger dan de kinderen zelf. Enheel wild.” Moniek: ,,Op kinderniveau is het heel leuk en spannend dat een juf op toneel roept dat kinderen stinken. We willen natuurlijk ook graag dat juffen zelf kunnen lachen. En dat de kinderen kunnen denken: ‘wat een gemene juf’. René: “Die juffen laten de kinderen hard werken en liggen zelf lui op een stoel. Of ze schreeuwen: ‘jullie mogen niet schreeuwen’.”

SPROOKJESACHTIG KONINGINNEDRAMA Moniek: “Zo’n school is net een koninkrijk en zo kwamen we op het beeld van een sprookjesachtig koninginnedrama met iconische figuren als personages. De tiran, de meeloper, de luie, de stiekemerd, de rouwdouwer en de baas, de koningin die haar macht moet afstaan en die het misschien allemaal niet meer zo goed weet.” René: “De stage-juf is onzeker, ze twijfelt of ze het goed doet. Ze durft nog open en kwetsbaar, als een kind te zijn. Eigenlijk is dat het leukste van de stage-juf.” Moniek: ,,De stage-juf is de redder van de school omdat ze nog durft te zeggen: ik weet het niet. Zij is de kunstenaar in ons. We denken dat kinderen zich in haar open blik herkennen, en we hopen eigenlijk de volwassenen ook.”

KAARTVERKOOP De succesvolle voorstelling voor zes-plus Juffenballet komt naar Zeist en is te zien in Theater Figi, Het Rond 2 op zaterdag 22 oktober om 16.00 uur. Entree vanaf €13,-. Reserveren: www.figi.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie