Peter Lusse gaat dit jaar het theater in. Portret gemaakt in Dorpshuis Austerlitz. De plaats waar Peter nu woont.
Peter Lusse gaat dit jaar het theater in. Portret gemaakt in Dorpshuis Austerlitz. De plaats waar Peter nu woont. MENNO BAUSCH FOTOGRAFIE ZEIST

Peter Lusse gaat het theater in met Eddie voor het leven: ‘Ik wil dat de mensen het gevoel hebben dat ze bij mij op visite zijn’

6 februari 2023 om 16:20 Podiumkunsten Tips van de redactie

AUSTERLITZ Eddie Veenstra. Gaat er al een belletje rinkelen? Eddeped! Nu moet het toch wel duidelijk zijn. Toch? Peter Lusse (63) speelde begin jaren negentig 2,5 jaar lang de rol van deze jongeman in de televisieserie Vrienden voor het leven. Tot op de dag van vandaag herkennen mensen hem en wordt er zeker nog weleens Eddeped naar hem geroepen. Een tijd terug heeft Lusse de stoute schoenen aangetrokken en is hij gaan schrijven over Eddie, over comedy en vooral over humor. Dit resulteert in de voorstelling Eddie voor het leven die 4 maart in Hoofddorp in première gaat. In februari vinden diverse try-outs plaats.

door Esther Coumans

De repetities voor zijn eerste soloshow zijn in volle gang. Of beter gezegd, op de dag van het interview, start de allereerste repetitie. ,,Ik heb natuurlijk thuis alle teksten al vaak geleerd. En ook met de pianiste heb ik al gerepeteerd, maar vandaag komt alles voor het eerst samen.” In het dorpshuis in Austerlitz vinden de repetities plaats, maar de twaalf voorstellingen zijn door het hele land te zien. De voorstellingen in Theater Het Pand in Gorinchem en in het Brinkhuis in Laten zijn al uitverkocht. ,,Dat zijn wel een kleine zalen”, laat Lusse weten, ,,maar hopelijk zijn straks alle voorstellingen uitverkocht.”

Het is al dertig jaar geleden dat Lusse de rol van Eddie Veenstra in Vrienden voor het leven speelde. ,,Het is ook heel opvallend dat mensen van 32 jaar of ouder mij en de serie, door al die herhalingen die er zijn geweest, vaak nog wel kennen. Ben je jonger, dan heb je waarschijnlijk nooit van mij gehoord.” Hij vraagt het aan zijn pianiste Charlotte Hebels, zij is 29 jaar. Zij bekent dat ze nooit van Eddie en Vrienden voor het leven had gehoord. ,,Maar de titelsong kende ik wel”, geeft ze aan. ,,Mijn moeder kende Peter wel en zij vindt het heel erg leuk dat we nu samenwerken.”

COMEDY

In de voorstelling Eddie voor het leven blikt Lusse terug over hoe het allemaal begon, hoe het eraan toe ging en wat er daarna met zijn leven gebeurde. In zijn voorstelling gaat hij ook in op de aspecten hoe een comedyserie eigenlijk wordt gemaakt. ,,Daar komt heel veel timing en techniek bij kijken. Dat is echt nog niet zo makkelijk.” Lusse vertelt over de auditie voor de serie. ,,Ik hoorde achteraf dat Joop van den Ende had gezegd, we hebben die jongen van de chips reclame nodig. Die moet auditie doen.” En zo geschiedde in 1991. De kijkcijfers waren gelijk sky high. ,,En ja we werden ineens herkend. Dat hadden we allemaal en we vonden het wel een beetje raar. En het meest bizarre vond ik nog wel dat we na zes afleveringen al werden genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring en die wonnen we ook nog.” Dan kan het alleen nog maar beter gaan, maar na vijf seizoenen stopte de serie. ,,Er werd toen tegen mij gezegd, dit soort comedy moet je blijven doen hoor, dan blijf je populair. No way, dacht ik toen. Ik was er klaar mee.”

Mijn armoede is zeker een punt dat ik aanstip, maar ik ga het ook hebben over de dagelijkse waanzin en ik geef tips

Al op jonge leeftijd wist hij dat hij cabaretier wilde worden. ,,Op de middelbare school vertelde iemand mij dat er een school voor cabaret bestond. Ik was helemaal verbaasd en blij en ik wist nu zeker dat ik cabaretier zou worden. Voordat hij op de kleinkunstacademie werd aangenomen zijn er vele audities, keuringen en testen vooraf gegaan. Maar het lukte hem. Zelf zegt hij op zijn site: ,,Cabaretier is wat ik ben. In hart en nieren, het is mijn basis voor alles! Een cabaretier moet kunnen spreken, zingen, acteren en schrijven. En vooral; dat contact met het publiek. Dat is het mooiste…”

In de jaren na het stoppen van de serie laat Lusse zien dat hij van alle markten thuis is. Hij speelt in tv-series, is stemacteur, staat op het toneel, speelt in films en musicals en heeft veel geschreven. Ook is hij trouwambtenaar, uitvaartspreker en presentator. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Eddie voor het leven is niet zomaar ‘geboren’. Maar liefst drie mensen hebben Lusse een zetje moeten geven om weer op het toneel te gaan. ,,Ik heb jarenlang getobd met mijn gezondheid. Toen het weer iets beter ging, moest ik het wiel weer helemaal opnieuw uitvinden. En ik merkte dat er veel dingen waren veranderd. Ik sprak onder andere Jeffrey Schenk voor zijn podcast en hij zei tegen mij ‘jij moet het toneel op en ik ga het doen’. Wow, die kwam binnen. Maar we zijn het nu wel aan het doen”, glundert hij. ,,Ik ben begonnen met schrijven en Jeffrey doet alles eromheen. Hij regelt alles met de media, de voorstellingen en het decor.”

ONZINDINGEN

Dat Lusse het de laatste jaren niet zo breed heeft, komt ook in zijn voorstelling ter sprake. ,,Mijn armoede is zeker een punt dat ik aanstip, maar ik ga het ook hebben over de dagelijkse waanzin en ik geef tips. Mensen die mij volgen op Facebook of Instagram kennen mijn filmpjes wel. Ik probeer zo’n zes keer per week een filmpje te plaatsen over iets wat mij opvalt, verbaast of wat me bezighoudt. Ik ga heel erg aan over onzindingen. En een beetje prikkelen mag. Sommige video’s gaan zelfs viral. Als je van mijn filmpjes houdt, dan hou je ook van mijn nieuwe programma. Het belang van humor is ook een belangrijk onderwerp in de voorstelling. Je merkt gewoon dat de luchtbellen uit de samenleving zijn.”

De low budget voorstelling startte 2 februari in Laren en eindigt na twaalf voorstellingen in april in Noordwijk. ,,Ik heb er heel veel zin in, maar ik knijp ‘m wel met alles”, bekent de cabaretier. ,,Ik ben heel benieuwd hoe de interactie met de pianiste, mijzelf en het publiek verloopt. Het blijft altijd spannend.” En in hoeverre lijken Peter en Eddie nu eigenlijk op elkaar? ,,Eddie is een uitvergroting van een deelaspect van mij. Ik ben geen acteur, want ik kan niet alles spelen, maar ik ben wel geschikt voor comedy. Ik ben een komiek en dit is wat ik ben.” Veel humor, cabaret en comedy, maar ook zijn er liedjes en houdt Lusse meerdere conferences.

De show duurt anderhalf uur en daarna is hij snel tussen het publiek in de foyer te vinden voor een hapje, drankje en een praatje. ,,Ik houd ervan om veel contact met het publiek te maken. Ik wil dat de mensen het gevoel hebben dat ze bij mij op visite zijn. Je moet je publiek koesteren.”

Info en reserveren: www.eddievoorhetleven.nl

Peter Lussen speelt Eddie voor het leven nog op 11 februari in Nootdorp, 18 februari in Weesp, 24 februari in Gorinchem, 4 maart in Hoofddorp, 17 maart in Oisterwijk, 30 maart in Roosendaal, 1 april in Putten, 15 in Zevenhuizen, 20 april in IJsselstein en 21 april in Noordwijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie