Floris Veenendaal krijgt de handtekeningen van Martine Speekenbrink, Ellie Platt en Stefan van Aalst
Floris Veenendaal krijgt de handtekeningen van Martine Speekenbrink, Ellie Platt en Stefan van Aalst

Komst houtenergiestation nog niet rond

7 december 2016 om 09:58 Politiek

Zeist - De gemeenteraad heeft nog geen beslissing genomen over het bestemmingsplan Houtenergiestation Zeist, Dijnselhoek. Dat moet de komst van een houtenergiestation (HES) bij Zwembad Dijnselburg mogelijk maken. De raad is geschrokken van de vele protesten van burgers uit Huis ter Heide en Bosch en Duin. Ze zijn bang dat de centrale slecht is voor hun gezondheid. De HES moet zwembad Dijnselburg, de sporthal, de L-flat en de Geroflat van warmte gaan voorzien. Er wordt snoeihout verbrand. De centrale wordt geen gemeentelijke onderneming. Het is een particulier initiatief van Bio Forte.

Voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 6 december overhandigden Ellie Platt, Martine Speekenbrink en Stefan van Aalst 1100 handtekeningen van bezorgde inwoners van Huis ter Heide aan Floris Veenendaal, die de raadsvergadering leidde. (Burgemeester Koos Janssen verblijft op dit moment in Marokko).

Zorgen

Zij maken zich grote zorgen over het fijnstof dat uit de schoorsteen van de HES komt. “Er is eigenlijk maar één argument echt van belang: het Longfonds is tegen alle houtverbranding”, zei Stefan van Aalst. De initiatiefnemers van de petitie zijn verbijsterd over de communicatie rondom het HES; “95% van de mensen die wij spraken was helemaal niet op de hoogte van de plannen.”

De tijd nemen

Direct bij de start van de raadsvergadering stelde VVD-fractievoorzitter Jos van Lozenoord voor om het bestemmingsplan voor het HES van de agenda te halen, omdat er zoveel onrust over is ontstaan. “Laten we de tijd nemen om met iedereen hierover te praten.”

‘Slecht voorstel’

Alleen het CDA en Nieuw Democratisch Zeist (NDZ) steunden dat voorstel niet. Het CDA niet omdat het “een slecht voorstel is waar we gewoon tegen stemmen”, zei fractievoorzitter Aline Pastoors. NDZ was tegen omdat de partij juist een amendement in had gediend dat het college oproept om nog geen besluit te nemen.

Werken aan draagvlak

In plaats van dat amendement kwam NDZ daarop met een motie, waarin de raad het college vraagt om “aan draagvlak te werken door een brede dialoog aan te gaan met de samenleving” en met een stappenplan te komen waaruit blijkt hoe groot de bijdrage van het houtenergiestation aan alle milieumaatregelen van de gemeente eigenlijk is.

Unaniem

Die motie was voor het college aanvaardbaar en werd unaniem aangenomen. Wethouder Johan Varkevisser (D66, duurzaamheid) riep de raad op om zelf een stevige bijdrage aan die dialoog te leveren. In de loop van komend jaar moet er een energieplan op tafel liggen waaruit blijkt wat de bijdrage van het HES aan de verduurzaming van Zeist is. Een besluit kan dus nog enkele maanden op zich laten wachten. Varkevisser benadrukte nog dat “door de strot douwen hier niet aan de orde is.”  Na afloop van de raadsvergadering toonde hij zich teleurgesteld én begripvol. “We hebben geprobeerd in contact te komen met de inwoners, dat is niet gelukt. Het is goed dat de raad daar nu nogmaals om vraagt. Maar het is ook heel belangrijk dat er iets gebéurt.”  

Niet blij

De initiatiefnemers van de petitie waren helemaal niet blij met het uitstel. “Wij rekenden er op dat de raad zou besluiten om dit plan af te wijzen, nu het duidelijk is dat de hele bevolking tegen is,” zei Martine Speekenbrink.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie