In oktober bespreekt de gemeenteraad van Zeist de begroting voor 2023.
In oktober bespreekt de gemeenteraad van Zeist de begroting voor 2023.

OZB in Zeist gaat omhoog, vooral voor huurders

28 september 2022 om 06:46 Politiek

ZEIST Huurders van een woning van in Zeist betalen in 2023 ruim 10% meer Onroerende Zaakbelasting (OZB) dan dit jaar. Huiseigenaren zijn volgend jaar ruim 5% meer kwijt aan OZB. Dat staat in de begroting van de gemeente Zeist voor 2023 die de gemeenteraad in oktober bespreekt. 

door René Borkent

De verhoging is deels een gevolg van de algemene prijsstijging. Daarnaast besloot de gemeente afgelopen voorjaar om de OZB de komende jaren in drie stappen met 3% extra te verhogen. 

AFVALSTOFFENHEFFING Ook de afvalstoffenheffing stijgt. Die gaat met gemiddeld ruim 5% omhoog. Het RMN haalt grofvuil alleen nog na afspraak en betaling op.

PRECARIORECHT De rioolheffing wordt lager, er gaat ruim 6% af. Volgend jaar moeten ondernemers weer precarioheffing betalen. Dat is een belasting voor het gebruik van openbare ruimte, bijvoorbeeld voor een terras. In 2022 heeft de gemeente geen precarioheffing toegepast. Dat besloot de gemeente als onderdeel van het corona steunpakket voor ondernemers.

ZEIST VERDIENT DERTIEN MILJOEN Inwoners en bedrijven van Zeist brengen volgend jaar naar verwachting 42,5 miljoen euro in het laatje. Een veel groter bedrag, ruim 144 miljoen euro, ontvangt de gemeente van het Rijk. Daarnaast ‘’verdient’’ de gemeente nog ruim 13 miljoen euro op andere manieren, zoals de verhuur van vastgoed en rente op beleggingen. In totaal int de gemeente volgend jaar bijna 200 miljoen euro. Daar staan uitgaven tegenover van 191 miljoen euro.

RAVIJNJAAR 2026 De financiële situatie van Zeist blijft daarmee redelijk goed en de verwachting is dat dat ook zo blijft tot 2025. Wel zijn er zorgen over de jaren daarna. Met ingang van 2026 wil het Rijk overstappen op een ander stelsel voor de financiering van gemeenten. Gemeenten in het hele land vrezen het ergste.  Er is al sprake van ‘’Ravijnjaar 2026’’. De gemeente Zeist verwacht vanaf dat jaar 9 miljoen euro te moeten ‘’inleveren’’.  

HERINRICHTING WEGEN Op het gebied van verkeer en wegen heeft de gemeente volgend jaar diverse plannen. Voorbeelden: herinrichting van de Dr. ‘s Jacoblaan en omgeving; verkeersveilig maken van dertien kruispunten in Bosch en Duin en vijf kruispunten op de Oranje Nassaulaan, een fietsstraat maken van de Oude Arnhemseweg Zuid en de Kroostweg.

PARKEERNORMEN Verder wil de gemeente volgend jaar nieuwe parkeernormen opstellen. Het doel daarvan is: het centrum en omliggende woonwijken bereikbaar houden. Ook wil de gemeente hiermee voorkomen dat er ergens te veel of te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie