Een foto uit de nieuwjaarsnacht. Een grimmige situatie in Zeist: de brandweer moest zich terugtrekken terwijl de politie wachtte op versterking.
Een foto uit de nieuwjaarsnacht. Een grimmige situatie in Zeist: de brandweer moest zich terugtrekken terwijl de politie wachtte op versterking. Menno Bausch

Stoppen we in Zeist met knallen?

24 januari 2023 om 07:14 Politiek

ZEIST Een meerderheid van de gemeenteraad van Zeist is voor een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit twee moties op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 24 januari. Hoe dat vuurwerkverbod eruit moet zien, daarover verschillen de meningen. 

De partijen die de moties indienden pleiten allemaal voor een vuurwerkverbod. Samen zijn ze goed voor een ruime meerderheid van 28 raadszetels. Alleen het CDA, de PvdA en Zeister Belang hebben geen van beide moties ondertekend toen ze werden ingediend. De verschillen tussen de moties zitten ‘m in de manier waarop dat verbod er moet komen. Seyst.nu, Nieuw Democratisch Zeist, de SP en GroenLinks pleiten voor een lokaal verbod en ze roepen de raadsleden van landelijke partijen op om bij hun partijgenoten in Den Haag te pleiten voor een landelijk verbod. Dat zien ze als de beste oplossing.

DUURZAAM EN DIERVRIENDELIJK Ze willen dat de gemeente een groep burgers laat nadenken over alternatieve evenementen, die bij voorkeur duurzaam en diervriendelijk moeten zijn. Ze willen voor het zomerreces een raadsvoorstel voor het verbod zien waar die ideeën in zijn opgenomen.

LANDELIJK VERBOD ChristenUnie-SGP, de VVD en D66 zijn ook voor een vuurwerkverbod. Zij pleiten in een andere motie niet voor een lokaal verbod, maar roepen het college wel op om in ‘Den Haag’ het belang van een landelijk verbod te onderstrepen. In Zeist willen ze in afwachting daarvan een ,,effectiever optreden tegen handel in en gebruik van verboden vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden’’. Ook deze partijen willen voor de zomer een plan van inwoners met ideeën voor alternatieve evenementen. 

De gevaarlijke situaties waar hulpverleners in terechtkomen zijn een van de argumenten voor een verbod. Deze jaarwisseling werden brandweerlieden op Nijenheim bijvoorbeeld bekogeld met vuurwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie