Onder meer kunststiching P'Arts is gevestigd op het terrein van de WA-Hoeve.
Onder meer kunststiching P'Arts is gevestigd op het terrein van de WA-Hoeve. Roel Hoogenboom

Plan historische middenas van Willem Arntszhoeve kan op steun rekenen

2 december 2023 om 07:28 Politiek

ZEIST/ DEN DOLDER De gemeenteraad van Zeist stemt in de vergadering van december of januari in met het bestemmingsplan voor de Willem Arntszhoeve dat betrekking heeft op de historische middenas. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de Ronde Tafel over dit onderwerp.

Of er vanuit de raad nog wijzigingen of aanvullingen worden voorgesteld is nu nog niet te zeggen. Het plan voorziet onder meer in woningbouw in dit gebied. 

Liever hadden het gemeentebestuur, maar ook insprekers en raadsleden, gezien dat het al mogelijk was om een plan voor het hele gebied van de Willem Arntszhoeve goed te keuren, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. In eerste instantie werd er nog vanuit gegaan dat Altrecht binnen afzienbare tijd zou vertrekken, maar vooralsnog is er geen oplossing gevonden voor de afdeling Fivoor. Deze afdeling verzorgt mensen met een intensieve zorgbehoefte, onder wie mensen die misdaden hebben gepleegd. 

Aanpak

Het gemeentebestuur wil echter niet langer wachten met de aanpak, nu dan in ieder geval van de historische middenas. Ook de eigenaar van de historische middenas, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, wil hier zo snel mogelijk aan de slag. En die haast is ingegeven door toestanden in dit gebied. Er is hier sprake van drugshandel en prostitutie. 

Insprekers maakten zich vooral zorgen of er in de plannen wel genoeg aandacht is voor de kwaliteit van de natuur. Ook stelden sommige mensen vragen over de plekken van de geplande bebouwing. 

Wethouder Van Dijk had moeite met de opmerking van inspreker Egbert Visscher die suggereerde dat gemeente en BPD het op een akkoordje hadden gegooid en dat dit riekte naar ‘’staatssteun’’. Van Dijk: ,,De gemeente is geen partij hierin. Alles is zuiver gegaan. Ik vraag de heer Visscher dan ook om deze aantijgingen -want zo voelt het- terug te nemen.’’ 

Voorrang

Van Dijk zag ook weinig in de suggestie van Roy Luca (Seyst.Nu) en om bij de woningtoewijzing voorrang te geven aan de ‘’eigen inwoners’’ van de gemeente. ,,Als andere naburige gemeenten vervolgens hetzelfde doen, dan is daar niemand bij gebaat.’’ Luca denkt er nog over na of hij in de raadsvergadering met een nader voorstel komt over dit onderwerp. 

Rob Bliekendaal (PvdA) zou het juist toejuichen als er ook woningen beschikbaar komen ,,voor leraren en zorgmedewerkers uit Arnhem’’ die naar deze regio willen verhuizen. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie