Bij de rechtbank in Utrecht.
Bij de rechtbank in Utrecht.

OM eist taakstraf en ruim 2 ton schadevergoeding na mishandeling

21 december 2022 om 14:53 Rechtbank

ZEIST Bij de nis voor de ingang van de bioscoop van Figi op de Dorpsstraat staan een paar jonge mensen. Dan krijgt één van hen een harde klap. Het slachtoffer valt ‘’als een plank’’ naar achteren en komt hard met zijn achterhoofd op straat terecht. Hij beweegt niet meer. Wie gaf die klap? Was het de nu 24-jarige M.? Volgens de politie en de officier van justitie wel.

door René Borkent

Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis, waar hij twee weken in kunstmatige coma wordt gehouden. De gevolgen zijn groot. Voor zijn gezin, zijn familie, de financiële situatie. Hij kan zich niets herinneren van de gebeurtenis. Hij kan nog niet volledig werken. 

UITGAANSAVOND Het gebeurde in de nacht van 12 op 13 januari 2019, rond half drie, uitgaansavond op zaterdag. Op camerabeelden is goed te zien dat M. uit café Happy Days loopt en richting Het Rond loopt. De politie maakt screenshots van de beelden en agenten ‘’herkennen de verdachte’’. M. ontkent. Hij is gewoon naar huis gelopen, zegt hij, en heeft niets gemerkt van een vechtpartij. 

CAMERABEELDEN De korte gebeurtenis is te zien op camerabeelden. Maar wie de klap gaf is niet goed te zien, daarvoor was deze camera te ver weg. Twee jongens rennen meteen erna hard weg. Een derde blijft even kijken en zet het dan ook op een lopen. 

NIET ZEKER M. kwam in beeld na getuigenverklaringen. De rechtbank in Utrecht behandelt de zaak op woensdagmorgen 21 december. Volgens advocaat Dassen is het OM echter zelf niet zeker van de zaak. Er waren ook twee andere verdachten. Bij de één is het niet tot een rechtszaak gekomen. Een andere verdachte is vrijgesproken in december 2021. Maar tegen die beslissing is het OM in beroep gegaan. 

GEEN OPZET De officier van justitie gaf toe dat dit een bijzondere gang van zaken is, maar stelde toch dat zij denkt dat er genoeg bewijs is tegen M. Ze houdt er wel rekening mee dat M. deze afloop niet heeft gewild. ,,Het was geen opzet.’’ Ze eist een taakstraf van 80 uur en een schadevergoeding van in totaal bijna 222.000 euro. 

Volgens advocaat Dassen is er niet voldoende bewijs tegen zijn cliënt. Hij vraagt de rechtbank om M. vrij te spreken. 

Uitspraak over drie weken, op 11 januari. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie