Afbeelding

Advies voor afsluiting spoor Den Dolder en extra weg door landgoed

14 juni 2023 om 08:31 Verkeer en vervoer

DEN DOLDER De spoorwegovergang bij station Den Dolder moet worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, omdat halve slagbomen te gevaarlijk zijn. Dat betekent dat het verkeer door het dorp anders gaat rijden. Het kruispunt van de provinciale weg N238 met de Pleineslaan krijgt daarom in de toekomst stoplichten. Aan de andere kant van het spoor moet een nieuwe weg komen om te voorkomen dat de Dolderseweg vanaf de rotonde vast komt te staan.

Dat staat in een advies dat de gemeente heeft opgesteld samen met een groep inwoners van Den Dolder. Daar kan nog tot 21 juni op gereageerd worden. Het college van burgemeester van wethouders neemt er nog voor de zomer een besluit over en de gemeenteraad bespreekt het in het najaar. 

De gemeenteraad besloot al in 2019 dat de spoorwegovergang dicht moet voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen er nog wel gebruik van maken, omdat voor hen volledige slagbomen geen probleem zijn. De huidige halve bomen zijn nodig zodat auto’s niet tussen gesloten spoorbomen vast kunnen blijven zitten.   

Het is niet mogelijk om na afsluiting al het verkeer aan de zuidkant van de overweg over de Dolderseweg te laten rijden. Daar zouden dan aparte fietsstroken moeten komen omdat het drukker en onveilig wordt. Maar daar is geen plaats voor. Er moet dus een nieuwe aansluiting op de N238 komen, maar die kan niet over bestaande wegen lopen omdat de provincie daar een ‘doorfietsroute’ heeft gepland. De enige optie is een nieuwe weg die dwars over landgoed Den Engh gaat, dat eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf. Hoe die route precies moet lopen, moet nog worden uitgezocht.

GEEN BUS

De bus kan straks niet meer bij het station komen. De haltes liggen dan aan de N238. Nu stappen er op werkdagen doorgaans 33 mensen in en uit bij het station.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie