De blaashal van Schaerweijde gezien vanuit de lucht.
De blaashal van Schaerweijde gezien vanuit de lucht. Schaerweijde

Binnen hockeyen bij Schaerweijde in energiezuinige blaashal

10 januari 2023 om 07:44 Hockey

ZEIST Hockeyclub Schaerweijde introduceert een blaashal, waardoor hockeyers ook in het winterseizoen bij hun vertrouwde club kunnen hockeyen. De Zeister club heeft ook plannen voor de Jan Weverhal.

door Stan Bos

Wie de fraaie blaashal binnenloopt, waant zich in een concertzaal. Bij wijze van spreken dan. Qua oppervlakte zou er een flinke menigte in kunnen, maar in de praktijk zal het geluid dramatisch zijn. De hal op veld 4 van hockeyclub Schaerweijde kreeg na het uitschrijven van een prijsvraag ook al een naam: Blaesweijde. Inderdaad, verbasterd vanuit Schaerweijde. Een tikkeltje chique, al spreekt bestuurslid Peter de Bruin liever over ‘een familieclub met ambitie waar iedereen op elk niveau kan hockeyen’.

JAN WEVERHAL Het idee van een blaashal kwam voort uit noodzaak. Schaerweijde beschikt al over de Jan Weverhal, vernoemd naar de voormalige, bekende keeper van de Zeister club. Dat onderkomen is technisch en economisch afgeschreven. Lang keek Schaerweijde in samenwerking met de gemeente naar nieuw- of verbouw, om er overdag ook scholieren te laten sporten, maar dat bleek financieel niet haalbaar.


ENERGIEZUINIG In juni bedacht Schaerweijde het zogenoemde blaashalconcept. Niet nieuw in Nederland, maar wel bij de hockeyclub aan de rand van Zeist. Het doel? Zonder gemeentelijke hulp in de winterperiode onderdak bieden aan de hockeyers. Voorheen weken teams niet zelden uit naar gymzalen, het KNVB-centrum, Den Dolder of zelfs Leusden om binnen te kunnen hockeyen. ,,Nu hebben we onze eigen blaashal, opgebouwd door professionals en onze eigen vrijwilligers”, aldus De Bruin. ,,Energiezuinig ook. Het is de bedoeling dat die jaren meegaat.”

OPKNAPBEURT Achter de schermen werkt Schaerweijde ondertussen aan het plan om de Jan Weverhal van een flinke opknapbeurt te voorzien. In samenwerking met investeerders kijkt de club of het mogelijk is om binnenpadelbanen aan te leggen. ,,Die plannen zijn we nu aan het ontwikkelen. Padel is de snelgroeiende sport in Nederland. Er is een enorme behoefte aan binnenbanen. Als het nat is, kun je niet padellen. Met een dak voor je hoofd wel. We zijn een omnivereniging, bij ons kun je ook golfen. Meer beweging en sport in Zeist is onze missie.”

LEDENVERGADERING Wel moet de ledenvergadering een klap geven op het project. Die bijeenkomst staat gepland voor april. ,,Een haalbare timing”, verwacht De Bruin. ,,We zijn erop gericht om volgende winter het binnenpadel mogelijk te maken. Dan moet er wel het nodige gebeuren aan de technische infrastructuur. Zo moet een deel van het dak worden gerepareerd en zijn er ook in de hal diverse investeringen nodig.”


VRIJWILLIGERS De Bruin hoopt dat het bestuur er de handen voor op elkaar krijgt. Als de positieve reacties op de blaashal een voorbode zijn, komt het ongetwijfeld in orde. ,,We zijn blij dat we deze blaashal met hulp van onze vrijwilligers konden neerzetten. Onze club draait op vrijwilligers. Sport wordt door veel mensen gezien als consumptie. Je betaalt contributie en vervolgens verwacht je tophoreca, een toptrainer en goede spullen. Maar als je geen vrijwilligers hebt, staat de club stil. Zonder hun hulp was dit niet mogelijk geweest.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie