Thur Stadelmaier speelt dit seizoen voor Schaerweijde uit Zeist.
Thur Stadelmaier speelt dit seizoen voor Schaerweijde uit Zeist. Stan Bos

Stadelmaier met Schaerweijde op jacht naar handhaving

29 augustus 2022 om 15:22 Hockey

ZEIST Met aanwinst Thur Stadelmaier (22) gaan de hockeyers van Schaerweijde vanaf zondag op jacht naar handhaving op het hoogste hockeypodium.

door Stan Bos

Thur Stadelmaier krijgt een ondeugende jongensblik in zijn ogen als hij de vraag krijgt waar hij zich in de hoofdklasse het meeste op verheugt. 

KAMPONG Spelen tegen zijn vrienden, daar kijkt de in Nijmegen geboren aanvaller naar uit. ,,Vorige week zondag oefenden we tegen Kampong. Daar speelt Jip Janssen, een goede vriend van me. In de week voor de wedstrijd zitten we elkaar dan al te appen: ‘Heb je er zin in?’. We vinden het leuk om elkaar een beetje zenuwachtig te maken, elkaar een beetje te jennen. En ik vind het ook gewoon leuk om me met die jongens te meten.”

HOOFDKLASSE Voor Stadelmaier wordt het zijn eerste hoofdklasseseizoen. Voor de zomer speelde de oud-speler van Nijmegen en Kampong nog voor Voordaan uit Groenekan. Met die club promoveerde hij via de play-offs naar de hoofdklasse. Toch vond hij dat de overstap naar Schaerweijde op het juiste moment kwam.

VOORDAAN ,,Ik heb vijf jaar met plezier voor Voordaan gespeeld en veel lol gehad. Ja, de keuze was moeilijk, maar ik denk dat er hier bij Schaerweijde meer potentie is om een stabiele hoofdklasser te worden. Dat is voor Voordaan niet per se een doel. Ze zijn vier keer gepromoveerd naar de hoofdklasse. Dat waren een soort van uitschieters. Bij Schaerweijde is deze ambitie duurzamer.”

START IN ZEIST Dus startte Stadelmaier met de Zeister formatie op 1 augustus aan de voorbereiding. De student communicatie en organisatie kende de club al. Schaerweijde was een frequente tegenstander, enkele vrienden spelen er. Toch was het de eerste weken even wennen. ,,Een nieuwe plek in de kleedkamer, contact maken met jongens die ik nog niet kende. Maar het gevoel is goed. De eerste weken ben ik vooral gefocust op mezelf, juist ook om mijn draai te vinden. Het is een grotere club dan ik gewend ben. Hier haalden ze onlangs twee buitenlandse jongens binnen. Bij Voordaan gebeurde dat niet. Daar kwamen alleen nieuwe spelers uit de regio of via-via.”

ALBERT KEES MANENSCHIJN In de ploeg van de nieuwe coach Albert Kees Manenschijn hoopt Stadelmaier zijn rol als aanvaller voort te zetten. Sterk aan de bal, geen echte spelmaker, maar wel renderend met goede spelers om zich heen. Het seizoen wordt pittig, weet Stadelmaier. De hoofdklasse is niet te vergelijken met de promotieklasse. Vanaf zondag staat Schaerweijde wekelijks tegenover de beste hockeyers van de wereld. Natuurlijk hoopt hij op een basisplaats. ,,Daar doe ik erg mijn best voor, maar de aanvallers zijn aan elkaar gewaagd. Lukt het niet in de basis, dan pak ik mijn kans vanaf de bank.”

HANDHAVING Met drie trainingen in de week en een wedstrijd in het weekend wacht er tot de winterstop een intensief schema. Stadelmaier verheugt zich er niettemin enorm op als zondag het eerste fluitsignaal klinkt in ‘De Kuil’ voor het duel met Pinoké. ,,Ik ben deze structuur niet anders gewend. Ik deed het al vijf jaar bij Voordaan. Als we ons via plek negen handhaven, dan slaan we elkaar op de schouders. We zouden heel teleurgesteld zijn als we niet in de hoofdklasse blijven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie