Tim Oudenaller langs de kant als coach van Schaerweijde.
Tim Oudenaller langs de kant als coach van Schaerweijde. Menno Bausch

Tim Oudenaller vertrekt bij Schaerweijde met een goed gevoel

8 juni 2022 om 03:43 Hockey

ZEIST Tim Oudenaller (38) loodste de hockeyers van Schaerweijde uit Zeist na zes jaar terug naar de hoofdklasse. De coach zette daarmee de kroon op twee intense jaren, maar staat volgend seizoen niet meer voor de groep. ,,Soms komen er kansen voorbij die je niet kunt laten lopen.”

door Stan Bos

Het afscheid was er één met een dubbel gevoel, maar op een goede manier. Ongeslagen naar de titel die leidde tot promotie naar de hoofdklasse, maar na het intense jaar was de koek wel op. ,,Gelukkig sloten we het seizoen af met twee overwinningen”, zegt Tim Oudenaller. ,,We lieten die laatste twee potten niet lopen. Anders sluit je toch met een kater af.”

HOOFDKLASSE HOCKEY Twee jaar werkte Oudenaller voor Schaerweijde. Na de degradatie uit de hoofdklasse, zes jaar geleden, droomde de Zeister hockeyclub naar een terugkeer op het hoogste podium. Die reis duurde lang. Suzan Veen en de andere voorgangers van Oudenaller bouwden het fundament voor de rentree, de coach uit De Bilt zorgde voor de voltooiing. ,,Er staat een groep die elkaar aanvult, versterkt en elkaar ook steeds meer durft te vertellen wat de mindere punten zijn. Nu ze die stap naar de hoofdklasse maken, hoop ik dat deze selectie zo lang mogelijk bij elkaar blijft.”

RESPECT Vanuit de groep krijgt Oudenaller respect voor zijn aanpak. Aanvoerder Mats Marree en routinier Pepijn Luijkx spraken zich al eerder lovend uit over de klik tussen de groep en technische leiding. ,,Bij mijn komst heb ik de staf er direct bij betrokken. Met Auke Klarenbeek nam ik een goede looptrainer mee met wie ik wekelijks spar over hoe we spelers elke zondag zit fit mogelijk aan de start laten verschijnen. Hij is oud-atleet, werkt bij NOC*NSF en is een belangrijk onderdeel van de staf.”


VROUW ALS TEAMMANAGER
Met Letty Marree beschikte Oudenaller over een vrouwelijke teammanager die in het dagelijks leven sportpsycholoog is. ,,Juist omdat ze vrouw is, brengt ze net even een andere touch met zich mee in een selectie en staf met mannen. Met jongens die net buiten het team vielen, voerde ze gesprekken. En los van de invulling van de staf zijn we hockey steeds meer als werk gaan zien. Dat klinkt stom, maar in plaats van dat we een jaar vooruitkeken, leefden we echt van week naar week. Daardoor maakten we enorme sprongen. Die aanpak is heel goed bevallen.”

WEDSTRIJDBEELDEN Ook de communicatie aan de hand van wedstrijdbeelden is een vast onderdeel. ,,Mijn assistent Razwan bekijkt beelden met onze spitsen. Ik bekijk de volgende tegenstander en leg mijn bevindingen voor aan de groep. Dan vertel ik wat de kwaliteiten zijn en leg ik mijn plan voor. Vervolgens vraag ik aan de groep hij zij erover denken. Dat leidde altijd tot constructieve gesprekken. Op die manier kon ik ook verantwoordelijkheid geven aan de spelers.”

AVONTUUR Hoe fijn Oudenaller zijn twee seizoenen als coach van Schaerweijde ook vond, na de zomer gaat hij een nieuw avontuur aan. Toen Kampong belde, was hij vereerd. ,,Soms komen er kansen voorbij in de sport die je niet kunt laten lopen. Tegen Kampong kon en wilde ik geen nee zeggen. Erik ten Hag had ook een goed huwelijk met Ajax, maar verkast naar Manchester United. Ronald Koeman kon de trein naar Barcelona niet laten passeren. Zij maakten een sprongetje en dat ga ik nu ook doen. Ik ben heel blij dat Schaerweijde met Albert Kees Manenschijn een frisse coach voor de groep krijgt die veel gaat toevoegen. Het is een win-winsituatie.”

TROTS Oudenaller is er trots op wat hij in twee jaar opbouwde bij Schaerweijde. Zoals het er nu naar uitziet, blijven zestien van de 22 selectiespelers de Zeister club trouw. ,,Er zijn veel clubs die een compleet nieuw elftal moeten bouwen en dan pas kunnen oogsten. Dat hoeft Schaerweijde niet. Ze kunnen meteen aan de bak in de hoofdklasse, want dat is echt van een ander niveau dan de promotieklasse. Ze moeten alles op alles zetten om zich te handhaven. Zonder dat ik op de stoel van mijn opvolger wil gaan zitten, denk ik dat het mogelijk is.”

QUI VIVE Oudenaller ziet zichzelf ooit nog eens terugkeren bij Schaerweijde. ,,Het is een klein wereldje. Ook bij mijn vorige club Qui Vive heb ik een goed gevoel. Ik kijk altijd even op de ranglijst wat ze hebben gedaan. Dat gevoel heb ik ook bij Schaerweijde. Ik ben trots op wat we hebben bereikt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie