Hockeyer Pepijn Luijkx in actie namens Schaerweijde.
Hockeyer Pepijn Luijkx in actie namens Schaerweijde. Schaerweijde

Luijkx pakt titel met Schaerweijde

16 mei 2022 om 17:00 Hockey

ZEIST Hockeyer Pepijn Luijkx (28) zette zondag met Schaerweijde de kroon op het seizoen met de titel in de promotieklasse. De Zeister formatie keert met Luijkx, bezig aan zijn eerste seizoen bij Schaerweijde, na zes jaar terug op het hoogste hockeyniveau. ,,Vanaf de eerste training voel ik me hier thuis.” 

Stan Bos

Net als coach Tim Oudenaller achter hem langsloopt tijdens het interview, grapt Pepijn Luijkx dat ‘Tim zich als trainer nog wel moet ontwikkelen’. Om even later in één adem te zeggen dat Oudenaller een fijne vent en een goede coach is. ,,De staf zorgt altijd voor een goed wedstrijdplan. Bovendien is Tim een fijn mens met wie je goed kunt communiceren. Hij geeft iedereen vertrouwen en motiveert spelers. Iedereen voert zijn taak uit zoals we dat vooraf hebben afgesproken. Het is heel mooi om tijdens het seizoen die stijgende lijn te zien.”
In de week voor de kampioenswedstrijd bij Nijmegen is het duidelijk dat de sfeer er goed in zit bij de Zeister hockeyclub. Van plankenkoorts was geen sprake, zeker bij Luijkx niet. De 28-jarige Brabander stond bij de hoofdklassers Den Bosch en het Utrechtse Kampong voor hetere vuren. Met Kampong legde hij twee keer beslag op het landskampioenschap en één keer de Euro Hockey League. De in Vught geboren en getogen Luijkx voelt zich bovendien thuis bij Schaerweijde. ,,Deze ploeg is een mix van spelers met hoofdklasse-ervaring en jong talent. Dat is een recept voor succes.”

Als topsporter wil je het hoogste bereiken

Naar dat ene doel, promotie naar de hoofdklasse, werkt Schaerweijde sinds de degradatie in 2016 al zes jaar toe. Afgelopen weekend was het zover. ,,Als topsporter wil je het hoogste bereiken. In hockey is dat de hoofdklasse. Daar trainen we elke week keihard voor.”
Op dinsdagen is er een dubbele training, op donderdag- en vrijdagavond staat de ploeg uit Zeist ook op het veld. Een pittig schema. ,,Dat is de commitment die we naar elkaar hebben uitgesproken. Iedereen heeft er zo veel plezier in en vindt het zó leuk om hier te zijn. Met elkaar werken we toe naar dat ene doel.”
De kracht van de kampioensploeg van Schaerweijde zit ‘m volgens Luijkx in een goede keeper, een goede corner, een solide verdediging en een creatieve aanval. Doet de middenvelder zichzelf nu niet tekort door zijn eigen linie over te slaan? Hij glimlacht. ,,Oké, de verdediging en het middenveld brengen de aanval in stelling, maar het is ook heel belangrijk om een goede keeper te hebben. En Jan de Wijkerslooth houdt nog wel eens een bal tegen.”

TOPNIVEAU
Luijkx, bezig aan zijn eerste seizoen in De Kuil, hoefde zich na zijn jaren op topniveau bij Den Bosch en Kampong niet aan te passen aan het niveau. Natuurlijk, de promotieklasse ligt één trede lager, maar de keuze van Luijkx was een bewuste. De hockeyer wilde zijn maatschappelijke loopbaan en topsportcarrière beter combineren. ,,De enige verandering is, is dat ik bij Kampong meer een dienende rol had op het middenveld naast toppers als Robbert Kemperman en Jonas de Geus. Bij Schaerweijde ben ik leidend, maar at the end speel ik samen met jongens die allemaal het hoogst haalbare willen bereiken.”
Naast het sportieve aspect ziet Luijkx nog wel meer paralellen uit zijn Kampong-tijd. ,,Kampong is een heel grote vereniging met veel leden, maar ook een ontzettend fijne familieclub. Dat heb je hier bij Schaerweijde ook, ondanks dat ze minder leden hebben. Ook hier bekommeren heel veel mensen zich om de club en hebben ze veel vrijwilligers. Vanaf de eerste training voel ik me hier thuis. We zijn hier allemaal om plezier te maken.”

HOOGTEPUNT
Dat plezier kreeg zondag een hoogtepunt. Schaerweijde won in en van Nijmegen met 1-3, werd kampioen en promoveerde naar de hoofdklasse. ,,Er was ook een bepaalde opluchting”, geeft Luijkx toe. ,,Met zeven punten voorsprong en nog drie wedstrijden zei iedereen dat we het niet meer uit handen konden geven, maar je moet het dan nog wel doen. Over het hele seizoen zijn wij de terechte kampioen. We hebben het zondag goed gevierd.”
Luijkx zou het hoofdklasseavontuur met Schaerweijde graag willen meemaken. ,,Ik heb nog geen contract, maar het ziet er positief uit. Zolang ik hockey kan combineren met mijn maatschappelijke carrière plak ik er graag nog een jaartje aan vast.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie