Coach Albert Kees Manenschijn gelooft in handhaving.
Coach Albert Kees Manenschijn gelooft in handhaving. Schaerweijde

Schaerweijde: vertrouwen in eigen kunnen

28 februari 2023 om 12:00 Hockey

ZEIST De hockeyers van Schaerweijde hervatten zaterdag de competitie. Coach Albert Kees Manenschijn blikt vooruit. ,,We moeten straks fitter zijn dan we waren.”

door Stan Bos

Albert Kees Manenschijn weet dat zijn ploeg in de tweede helft van de hockeycompetitie moet omgaan met stressmomenten. Met de Zeister hoofdklasser is hij in een degradatiestrijd verwikkeld. Hoe de coach omgaat met die momenten? ,,Door ze op de trainingen te creëren. Dat is niet precies hetzelfde als een wedstrijd, maar het helpt wel”, zegt de trainer uit Bilthoven. ,,Daarnaast moeten we ons wedstrijdplan zó duidelijk hebben dat we de spelers daar ook op kunnen wijzen als ze onder druk staan. Het belangrijkste is dat we normaal blijven doen.”
Manenschijn noemt daarbij Feyenoord als voorbeeld. De koploper van de eredivisie boog dit seizoen al acht keer een achterstand om. De Schaerweijde-coach genoot vorige week ook van Real Madrid dat in Liverpool na een 2-0 achterstand met 2-5 won. ,,Na die 2-0 werd het een veegpartij”, waarbij Manenschijn ook constateerde dat Real-coach Carlo Ancelotti stoïcijns bleef en de wedstrijd aanschouwde alsof hij thuis de boekhouding zat bij te werken. ,,Het gaat om vertrouwen in eigen kunnen. Wij moeten vertrouwen krijgen in onze laatste tien minuten.”
Dat was precies het probleem tijdens de eerste seizoenshelft. Schaerweijde toonde aan niet onder te doen voor veel hoofdklassers, maar ging vaak in de laatste tien minuten de mist in. Dus kregen spelers tijdens de winterpauze een programma mee om te werken aan kracht en conditie. ,,We moeten straks fitter zijn dan we waren”, oordeelt Manenschijn. ,,Daar hebben we deze winter hard in geïnvesteerd.”

OVERLEVEN

Voor Schaerweijde wordt het de komende maanden een kwestie van overleven. Dat doet de Zeister ploeg zonder Faizal Saari die in de Malaysian Hockey League gaat spelen, een scenario waarmee de club rekening hield. De spits en strafcornernemer zal worden gemist in de degradatiestrijd. Manenschijn weet dat het een pittige kluif wordt om in de hoofdklasse te blijven. ,,De jongens willen het nog veel harder dan ik. Het is niet onrealistisch dat wij geen drie ploegen onder ons houden. Het belangrijkste is dat we er één onder ons houden. Nu is dat Voordaan. Daar spelen we over twee weken tegen. Dat wordt een belangrijke wedstrijd.”
Als Schaerweijde niet in staat is behalve Schaerweijde nog twee ploegen van zich af te houden, dan wachten aan het einde van het seizoen play-outs om lijfsbehoud. Manenschijn is vol vertrouwen dat zijn equipe in staat is het hoofdklasseschap via die weg veilig te stellen. ,,Schaerweijde was vorig seizoen met afstand de beste promotieklasser. Ik heb er vertrouwen in dat het dan goed komt, al zullen we er hard voor moeten blijven werken.”

WARM EN GEZELLIG

Ondertussen heeft Manenschijn het na zes jaar bij Rotterdam uitstekend naar zijn zin in De Kuil. ,,De groep heeft een verschillende slag aan spelers en de club is warm en gezellig. Het bevalt heel goed. Ik zou heel graag zien dat we net even wat sterker zijn, zodat we volgend seizoen weer in de hoofdklasse spelen. Achter de schermen zijn we er hard mee bezig. De klik met de groep en club is prima.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie