De volleybalsters van Cito zijn kampioen, maar spelen nog een driekamp om promotie.
De volleybalsters van Cito zijn kampioen, maar spelen nog een driekamp om promotie. Cito

Cito: eerste kroon op seizoen

28 februari 2023 om 10:00 Volleybal

ZEIST De volleybalsters van Cito uit Zeist veroverden de titel in de eerste klasse, maar moeten via een driekamp promotie zien af te dwingen. ,,We staan nog met lege handen.”

door Stan Bos

Of het kampioenschap de eerste kroon op het seizoen is? Zo mag je het volgens Robbert Jan Kip, coach van de volleybalsters van Cito, wel noemen. Met zijn team veroverde hij vorige week zaterdag de titel in de eerste klasse dankzij een klinkende 4-0 zege op de vrouwen van Sovoco 2. ,,Dit is een noodzakelijke stap”, aldus Kip. ,,Het is leuk dat we kampioen zijn, maar we hebben het niet uitbundig gevierd. We staan nog steeds met lege handen.”
De dinsdag na de titel volgde alweer de eerste training. Kip had zijn speelsters verteld dat ze best even mogen genieten van het kampioenschap. De focus is nu weer gericht op promotie. Met nog vier competitiewedstrijden voor de boeg wil Cito het seizoen goed afsluiten, daarna volgt op 29 april een driekamp om te bepalen of de Zeister formatie daadwerkelijk de stap naar de promotieklasse maakt.
Nu volleyballen de vrouwen van Cito nog in de eerste klasse, het hoogste regionale niveau. Daartussen zit de promotieklasse, daarboven volgen de landelijke divisies. ,,Hoe hoger je komt, hoe minder klassen er zijn”, doceert Kip, die in Maarssen woont. ,,Het is een piramidevorm. Door corona waren er twee seizoenen zonder kampioenen. Daardoor staat de hele piramide uit het lood. Er zijn nu veel eersteklassers. Normaal gesproken promoveert de kampioen meteen, maar nu moet er dus een driekamp worden gespeeld. Voor ons is dat een mooi toetje.”
Kip broedt nog op een plan om zijn succesvolle team de komende twee maanden scherp te houden. Deels is het ‘eigen schuld’ van Cito dat ze nu al kampioen zijn. ,,Vanaf het begin hebben we hard getraind. Daardoor zijn we eigenlijk iets te goed voor dit niveau, want we hebben heel veel wedstrijden gewonnen. Normaal gesproken ben je ergens eind maart pas kampioen. Wij hebben nu nog een wedstrijd of vier te spelen en daarna moeten we nog een maand doorkomen.”
In april zijn er geen competitieduels. Om toch in het juiste ritme te blijven richting de driekamp benadert Cito tegenstanders om tegen te oefenen. ,,Dat is nooit helemaal hetzelfde als echte wedstrijden, maar het is wel een manier om ons ritme vast te houden.”

PROFESSIONEEL

Kip verwacht daarin ook dat de volleybalsters professioneel genoeg zijn om de focus te houden. De kracht van deze ploeg is de routine en het teamgevoel. ,,Normaal gesproken heb je op dit niveau te maken met veredelde studententeams. Nu staat er juist een heel ervaren ploeg. In het volleybal, al geldt dat ook voor andere sporten, is het belangrijk om veel vlieguren te maken. Internationaal zijn teams vaak rond hun dertigste op hun top. Wij kunnen heel gericht trainen.”
Dat aspect wordt cruciaal op weg naar de driekamp, waarvan de locatie en tegenstanders nog niet bekend zijn. Of Kip ook komend seizoen voor de groep staat, weet hij nog niet. Het is van meerdere factoren afhankelijk.
,,Maar laat ik vooropstellen dat ik het hartstikke naar mijn zin heb. De intentie om te blijven, is er. We zullen zien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie