Rui Sedney op het veld van Jonathan. In maart gaat de rechtsback drie maanden naar Azië.
Rui Sedney op het veld van Jonathan. In maart gaat de rechtsback drie maanden naar Azië. Stan Bos

Rui Sedney (19): hoge ambities met Jonathan

22 sep, 11:04 Voetbal

ZEIST Rui Sedney is pas 19, maar dwong met zijn imponerende spel vorig seizoen direct een basisplaats af bij Jonathan. Promotie volgde en de ambities zijn hoog, maar de rechtsback gaat in maart ook drie maanden naar Azië.

door Stan Bos

Dat Rui Sedney bij Jonathan ging voetballen, was geen toeval. De rechtsback trad in de voetsporen van zijn twee jaar oudere broer Damian die hem voorging, maar ondertussen voor buurvereniging FZO uitkomt. Vanaf zijn vierde, in de Groene Welpen, kan Sedney de route vanaf zijn ouderlijk huis naar het sportpark Achter ’t Slot wel dromen.


BACKPACKEN In maart volgt hij een andere droom, want dan gaat Sedney met een goede vriend voor een periode van zo’n tweeënhalf à drie maanden backpacken in zuidoost Azië. En dus mist de verdediger zo’n acht of negen wedstrijden in de hoofdmacht. ,,Daar baal ik wel van”, vertelt hij op een aangename nazomeravond op het terras voor de kantine. ,,Ik heb er lang over nagedacht. Het liefst was ik in de winterstop gegaan, maar dat kwam qua sparen niet helemaal uit. De allerlaatste wedstrijd van het seizoen ben ik terug.”

REIS Sedney maakt een reis die hem in Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Maleisië en op Bali brengt. Van alle landen die hij bezoekt, verheugt de Zeistenaar zich het meest op Maleisië. ,,Ik heb daar veel goede verhalen over gehoord. Een mooi land, waar veel te doen is en dat mooie natuur heeft. We gaan ons voorbereiden op onze reis, we hebben pas twee weken geleden geboekt. Toen ik het trainer Rob Zomer vertelde, baalde hij wel even, maar daarna kwam heel snel de omslag en zei hij dat hij het me gunt.”

BASISKRACHT Niet zo gek ook, want ondanks dat Sedney pas een krap jaar bij de selectie zit, werkte hij zich in een rap tempo op tot een vaste basiskracht. Eentje ook die zijn plek niet meer afstond en met Jonathan op een haar na de titel miste. Uiteindelijk was het alsnog feest, want via de nacompetitie promoveerde Jonathan naar de tweede klasse. ,,Daar speel je het hele seizoen voor. Bang dat het in de nacompetitie nog mis zou gaan, had ik niet. Nadat we wonnen van Hercules en overtuigend van Hees hadden we twee kansen op promotie. We promoveerden meteen bij de eerste kans.”

GEEN BIJROL Sedney gelooft niet dat Jonathan in de tweede klasse moet vrezen voor een bijrol. Vooral niet als iedereen fit is. ,,In dat geval hebben we een heel goed elftal dat kan verrassen. Daar heb ik alle vertrouwen in. In de bekerwedstrijd tegen EDO misten we Dani van Soest en Gianluca Nijholt. Dat zijn onze twee belangrijkste spelers. Als zij er niet zijn, zie je dat het niveau naar beneden gaat.”

BELANGSTELLING Zijn goede spel van vorige seizoen leidde tot belangstelling van eersteklasser SVL uit Langbroek, maar bij Jonathan zit Sedney voorlopig goed. ,,Natuurlijk heb ik de ambitie om hogerop te voetballen, maar het liefst met Jonathan. We hebben hier een heel leuk team. Mocht de kans niet meer voorbijkomen om bij een andere club op een hoger niveau te voetballen, dan zit ik hier ook goed.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 6 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 11 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 13 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 16 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 17 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 20 uur geleden
Afbeelding
Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4 gisteren