Gert-Jan van Lochem is drie jaar voorzitter van volleybalvereniging Cito.
Gert-Jan van Lochem is drie jaar voorzitter van volleybalvereniging Cito. Stan Bos

Volleybalclub Cito biedt 70 jaar sportplezier

30 september 2022 om 23:04 Volleybal

ZEIST Volleybalclub Cito uit Zeist bestaat 70 jaar en dat wordt gevierd. Voorzitter Gert-Jan van Lochem is trots. ,,Zonder onze vrijwilligers kunnen we niets.”

door Stan Bos

De ogen van Gert-Jan van Lochem glinsteren als hij na het interview zijn bezoek nog even de sporthal laat zien. Eerder op de avond trainde de jeugd, nu zijn de vrouwen bezig aan hun oefensessie. ,,Hier ben ik trots op”, zegt de voorzitter van de zo’n tweehonderd leden tellende vereniging. ,,Ik kan de mooie dingen zien in goed volleybal. Bij een hockeywedstrijd heb ik dat niet, zoals anderen dat misschien niet zien bij volleybal. Het balspel, de slimmigheden, de tactiek. Als je weet hoe het spel wordt gespeeld, zie je er veel aan.”

SNEL Cito, een Latijns woord voor snel, bestaat zeventig jaar. De club werd opgericht in 1952 en is een van de oudste volleybalverenigingen van het land die nog onder dezelfde naam actief is. Gouden jaren beleefde de club in de eredivisie én in de legendarische sporthal De Clomp, waar je vanuit de kantine de zaal in keek. Die tijd ligt ondertussen al even achter Cito. 

EERSTE KLASSE De mannenhoofdmacht speelt in de eerste klasse. ,,Als relatief kleine, lokale club is het niet eenvoudig om goede spelers naar Zeist te halen. In Utrecht heb je sterke volleybalclubs, net als Taurus uit Houten. Wij zijn een tussenmaat, maar wel weer groter dan bijvoorbeeld verenigingen uit Odijk en Doorn.”
Ondertussen telt Cito twee herenteams, zes dames- en zes jeugdteams en is er een afdeling voor mini’s, trainingsmini’s en een sportspeeltuin voor de allerjongsten vanaf drie jaar.

SPORTPLEZIER Van Lochem is tevreden dat Cito de mooie leeftijd van zeventig jaar heeft bereikt. ,,We zijn heel blij dat we zo veel jeugd- en seniorenleden wekelijks sportplezier kunnen bieden. Gelukkig zijn we uit de coronafase, want dat was een lastige periode met veel veranderingen. Daarom vinden we het leuk dat we met onze leden een feestje kunnen vieren.”

SMASHMETER De lustrumcommissie heeft een boeiend programma in elkaar gezet. Zo staat er zaterdag vanaf half elf een bus van de volleybalbond voor de deur van sporthal De Koppeling. Daar zit onder meer een smashmeter in. ,,Zaterdag is ook een vrijwel volledige speeldag. Tussen tien en zes spelen onze teams. Om half zes is er een diner en om 19.00 een lustrumwedstrijd. Verschillende oud-spelers komen die avond. Wij hopen op de komst van oud-international Jeroen Rauwerdink. Zijn familie woont nog in Zeist en zijn trouwe supporters van de club.”

MORELE STEUN Ondertussen krijgt Cito van de Club van 50 financiële en morele steun. Dat is soms nodig, want een paar jaar geleden kon Cito bijna de rekeningen niet meer betalen. Er dreigde een verhoging van de zaalhuur van tachtig procent die later werd bijgesteld naar ‘slechts’ dertig procent. Nog altijd een forse verhoging, maar Van Lochem heeft er het volste vertrouwen in dat Cito ook over vijf jaar het 75-jarig jubileum kan vieren. ,,Tegen die tijd hoop ik dat we weer wat teams de divisies in kunnen krijgen, dat we nog steeds een stabiel ledenaantal hebben en over een gezond vrijwilligerskorps beschikken. Zonder die mensen kunnen we niets.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie