RDZ-voorzitter Ton Hakkert bij het Hemelvaarttoernooi, afgelopen donderdag.
RDZ-voorzitter Ton Hakkert bij het Hemelvaarttoernooi, afgelopen donderdag. Stan Bos

RDZ wil doorgroeien op Blikkenburg

30 mei, 16:50 Korfbal

ZEIST Nog twee jaar en dan verhuist korfbalvereniging RDZ van het historische Bisonveld naar sportpark Blikkenburg. Het vertrek leidt tot sentimenten bij de oudere leden, RDZ-voorzitter Ton Hakkert gelooft dat het een goede stap is.

door Stan Bos

Het viel Ton Hakkert afgelopen donderdag tijdens het Hemelvaarttoernooi op het Bisonveld direct op. Toen het veld volstroomde voor het korfbaltoernooi kreeg de preses veelvuldig de vraag hoe ‘we dat straks op Blikkenburg gaan doen’. Daar heeft RDZ, onder voorbehoud, vanaf de zomer van 2024 de beschikking over twee kunstgrasvelden. Dat is een genoeg ruimte voor competitiekorfbal, maar te weinig om dertien velden uit te rollen voor het Hemelvaarttoernooi, een jarenlange traditie bij de korfbalclub uit Zeist. De vereniging zet alles op alles om deze traditie voort te zetten.

Korfbalclub laat Bisonveld achterVERHUIZING Twee weken geleden gaven de leden tijdens een buitengewone ledenvergadering een klap op de verhuizing, onderdeel van het masterplan buitensport. ,,De stemming was unaniem”, vertelt Hakkert op het terras voor de Bisonstal, terwijl achter hem volop wordt gekorfbald. ,,Natuurlijk zijn er sentimenten, maar het gaat erom dat je het de leden goed vertelt. Zij bepalen het uiteindelijk. Wij denken dat we op Blikkenburg meer zichtbaar worden en dus ook meer leden kunnen krijgen. Daardoor kunnen we groeien.”

CHINEES OF MEXICAANS Uitdagingen zijn er straks te over. Waar RDZ nu voldoende ruimte heeft om drie jeugdwedstrijden om tien uur te laten starten, worden dat er op Blikkenburg maximaal twee. ,,Organisatorisch moeten we daar goed naar kijken”, zegt Hakkert, bezig aan zijn zesde jaar als voorzitter. ,,Wedstrijden worden meer over de dag verspreid. Het liefst willen we alle teams op één dag thuis of uit laten spelen. Als alles thuis speelt, kun je er dingen omheen organiseren, zoals een gezamenlijke maaltijd. Dan maken we bijvoorbeeld zelf Chinees of Mexicaans. Wij noemen dat een Dinnerclub. Dan blijven onze leden hangen voor een dagje RDZ. We moeten goed kijken hoe we dat op Blikkenburg gaan doen.”


KUNSTGRAS Hakkert is vooral blij dat de club over twee jaar de beschikking krijgt over twee kunstgrasvelden. Het bestaande terrein van RDZ, met natuurgras, is niet meer geschikt om wedstrijden te spelen. De kans op blessures is een stuk groter. Bovendien is de Zeister vereniging één van de laatste clubs zonder kunstgras. De voorzitter realiseert zich niettemin dat de oudere leden moeite hebben met de verhuizing. ,,Ik snap het sentiment bij onze oudere leden heel goed, maar als je het realistisch bekijkt, weten zij ook dat we deze stap moeten maken.”


VV JONATHAN Voor iemand zonder korfbalachtergrond is Hakkert makkelijk geïntegreerd in het korfbalwereldje. Zijn vader korfbalde, zijn broer en zus komen veel bij RDZ, maar zelf voetbalde Hakkert tot zijn negentiende bij Jonathan uit Zeist. Toch werd hij bij RDZ gevraagd voor de jeugdcommissie en leerde hij er zijn vrouw kennen. Toen Gilia Cinjee zes jaar geleden stopte als voorzitter kreeg Hakkert de vraag of hij er iets voor voelde om haar op te volgen.


PERSOONLIJKE BENADERING Die persoonlijke benadering sprak hem aan. Hakkert weet ondertussen uit eigen ervaring dat het geen zin heeft een oproep op de site te plaatsen voor vrijwilligers. Ook de voorzitter stapt proactief op mensen af en is de bindende factor binnen de korfbalvereniging. ,,Ik hou er alleen niet van als mensen me voorzitter noemen”, zegt hij met een glimlach. ,,Soms lopen mensen voorbij en roepen ze ‘hé voorzitter’ naar me, omdat ze weten dat ik dat niet leuk vind.”

TOEKOMSTPLAN De uiteindelijke verhuizing naar Blikkenburg moet leiden tot ledengroei. In het toekomstplan staat dat de club, die nu 210 leden heeft, op elk jeugdniveau twee volwaardige teams moet hebben. ,,De jeugd is onze toekomst. De spannendste fase is altijd de stap naar de senioren, het moment dat ook studiekeuze en vriendjes of vriendinnetjes om de hoek komen kijken. We zijn er in elk geval trots op dat twee jeugdleden in het selectieteam Midden-Nederland Onder 15 zitten.”
Hakkert verwacht dat de stap naar Blikkenburg goed uitpakt voor RDZ. Met zijn bestuur wil de preses het verhuizingsproject tot een goed einde brengen. ,,Daar hebben we als bestuur genoeg vertrouwen voor van onze leden. Als bestuur moet je altijd verder kijken dan emoties en historische achtergrond. De nieuwe generatie weet straks niet beter dan dat we op Blikkenburg spelen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 7 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 11 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 14 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 17 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 18 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 21 uur geleden
Afbeelding
Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4 gisteren