Herman Wierenga (r) is een groot voorvechter van stadslandbouw in onze gemeente en kreeg ter afsluiting van het bezoek wijn van eigen bodem overhandigd.
Herman Wierenga (r) is een groot voorvechter van stadslandbouw in onze gemeente en kreeg ter afsluiting van het bezoek wijn van eigen bodem overhandigd.

Zeister wijngaard; een succesverhaal over stadslandbouw

23 juni 2019 om 10:35 Algemeen

Op uitnodiging van Sigrid en Gerrit van Ede, gaardcoördinatoren, bezocht een delegatie van Samen Duurzaam Zeist op 18 juni de Wijngaard Hoog Beek & Royen, aangelegd op wat vroeger de moestuin was van Villa Hoog Beek & Royen aan de Driebergseweg, hoek Laan van Beek & Royen. Een vorm van stadslandbouw die past bij de aanpak van Samen Duurzaam Zeist.

Zeist - Het idee van een wijngaard komt uit de koker van de Rotary Club Zeist met de bedoeling de eventuele opbrengsten te gebruiken voor andere projecten in de regio. Samen met het Utrechts Landschap, eigenaar van het landgoed Hoog Beek & Royen, werden plannen ontwikkeld en in 2013 was het zo ver: Zeist had een wijngaard.

Aan dat moment ging veel werk vooraf: het geschikt maken van het terrein, de selectie van geschikte druivenrassen en – natuurlijk – het ontwikkelen van een plan om de exploitatie van de wijngaard tot een succes te maken.

De druivenstokken werden in 2013 geplant en leverden tot ieders verrassing al in2014 een oogst die geschikt was om tot wijn te verwerken. Een prachtige beloning voor de inzet van de vele vrijwilligers en sponsoren die de wijngaard mogelijk maakten en een groot compliment voor Sigrid. Het waren vooral haar enthousiasme en kennis van wijnbouw die deze droomstart mogelijk maakten.

De wijngaard brengt een goede kwaliteit witte wijn voort, afkomstig van de Johanniter (een soort Riesling) en de Souvignier Gris (vergelijkbaar met de Pinot Gris). Beide wijnen zijn ondanks de korte tijd dat ze gefabriceerd worden, al meermalen bekroond.

De wijngaard maakt winst die gebruikt wordt voor goede doelen.

Tijdens de rondleiding werd duidelijk hoe veel aandacht, zorg en kennis er nodig is om van een voormalige moestuin een succesvolle wijngaard te maken. Sigrid en Gerrit vertelden met liefde over de wijnstokken – die duidelijk hun wensen kenbaar maken - en waren vol lof over de inzet en betrokkenheid van “hun” vrijwilligers. Want elke vrijdag- en zaterdagochtend is een grote groep aan het werk om de wijngaard te onderhouden. In weer en wind. En met veel plezier en voldoening. Inmiddels kundige wijngaardeniers die overigens altijd versterking kunnen gebruiken. Dus: groene vingers? Graag buiten aan het werk? Ga gerust eens kijken, laat je inspireren en ontdek of meedoen iets voor je is.

Meer informatie over o.m. de verkrijgbaarheid van de producten is te vinden op www.wijngaardzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie