Afbeelding
Foto: FOTO: Wendy van Bree

Primeur in Zeist: PostNL bezorgt alle post elektrisch

4 april 2019 om 15:41 Algemeen

Zeist, 2 april 2019 – Zeist is de eerste Nederlandse gemeente waar PostNL alle post nu elektrisch bezorgt. De 48 postbezorgers die de Zeistenaren elke dag door weer en wind hun post bezorgen, hebben de primeur. Zij bezorgen alle post voortaan met een elektrische fiets of elektrische bakfiets. Wethouder Catsburg gaf op 2 april het startsein en zwaaide de postbezorgers uit bij de start van hun bezorgronde.


Nieuwe manier van postbezorging
We versturen en ontvangen steeds minder post in Nederland. Maar de post die we versturen en ontvangen, blijft onverminderd belangrijk en relevant. Een handgeschreven verjaardagskaart, een stempas, een geboortekaartje, favoriete tijdschriften: ze komen met de post. PostNL wil al die post elke dag op tijd op het juiste adres in Nederland blijven bezorgen. Doordat er minder post is, worden de wijken die de postbezorgers belopen of befietsen groter. Dit vraagt om een andere benadering en organisatie van de manier waarop we post bezorgen. Met de inzet van de elektrische (bak)fietsen helpt PostNL zijn postbezorgers om hun werk goed, efficiënt en duurzaam te kunnen doen.


Minder autokilometers
De keuze voor het gebruik van elektrische fietsen en bakfietsen is voor PostNL een logische. Stefan Stekelenborg, projectleider implementatie bij PostNL: “PostNL heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. In Zeist zetten we nu 20 elektrische fietsen en 20 elektrische bakfietsen in. En de postbezorgers bezorgen de post voortaan vanuit 1 depot in de Rozenstraat, voorheen deden ze dat vanuit 9 depots.” Hierdoor maakt PostNL in Zeist elke dag 110 autokilometers minder: er hoeft nog maar 1 depot met de auto bevoorraad te worden. Op jaarbasis gaat dit om 27.000 kilometers.


Verduurzaming Zeist
Ook de gemeente Zeist is enthousiast over de verduurzaming binnen de Slotstad. “In Zeist zijn we trots op duurzame initiatieven vanuit inwoners en ondernemers. Ik vind het geweldig dat Zeist de eerste gemeente in Nederland is waar PostNL de post elektrisch per fiets bezorgt. PostNL draagt zo zijn steentje bij aan de klimaatdoelstellingen. Dat verdient navolging”, aldus Wouter Catsburg, wethouder van onder andere duurzaamheid, mobiliteit en openbare ruimte.


Landelijke ambities
PostNL is van plan om de post in heel Nederland elektrisch te gaan bezorgen. We verwachten dit over een periode van 2 jaar te realiseren. Dit zou betekenen dat we van 2.300 naar minder dan 1.000 depots gaan. En dat PostNL dan met duizenden elektrische fietsen en elektrische bakfietsen de post in Nederland bezorgt. Zeist is na Ede, Alphen aan de Rijn en Rotterdam de vierde locatie waar we de bezorging met elektrische (bak)fietsen testen. En dus de eerste waar we alle post elektrisch bezorgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie