Afbeelding

Openstelling busstation zorgt voor meer verkeer op de Slotlaan

10 mrt, 09:59 Algemeen


Zeist - Stichting Beter Zeist diende een zienswijze in over de twee ontwerpverkeersbesluiten van 16-01-2016 en gaat ook in op het busstation en de Slotlaan.

“De openstelling van het busstation zorgt er voor dat Slotlaan ook aantrekkelijker wordt als doorgaande route en dus drukker wordt. Dat is echter tegen het beleid van de gemeente die de Slotlaan juist autoluw wil maken in het kader van de centrumvisie. In dit verband gaat het bij autoluw eerder om bestemmingsverkeer van winkelend publiek, bewoners en bezorgers dan om doorgaand verkeer. Dat rijdt nu vooral door de laan omdat het de meest voor de hand liggende route is richting de A28.

Overigens is het openstellen van het busstation voor autoverkeer om andere redenen ook een slechte keuze. Het grenst aan het rustieke Bethaniëplein dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht Wilhelminapark. Verder is het zorgelijk dat daarmee bewust een veiligheidsrisico wordt genomen voor de overstekende buspassagiers, schoolkinderen en bezoekers van horecagelegenheden en de supermarkt. De effecten voor het fietsverkeer zijn helemaal niet onderzocht. En de omwonenden krijgen de rekening gepresenteerd in de vorm van autoverkeer dag en nacht. Bij de bouw van Belleville was het busstation juist autovrij gemaakt om de veiligheid van de buspassagiers en andere passanten te optimaliseren.

In het verkeersmodel voor de Slotlaan wordt het aantal autobewegingen per etmaal kunstmatig gedrukt door een maximumsnelheid van 15 km/uur. Dit is niet realistisch, om niet te zeggen een utopie. De afname zal in werkelijkheid aanmerkelijk kleiner zijn, of er zal zelfs een toename zijn. De GVVP-norm (max. 2.500 auto’s per dag) blijft vanaf 1e en
2e Hogeweg overschreden, ook op het busstation. De Slotlaan wordt niet ingericht als ‘shared space’, zoals beoogd in de centrumvisie. Het inrichtingsplan voor de laan laat - ondanks de wat smallere rijstrook - daarmee het gebruik ervan als doorgaande route in tact. Juist bij openstelling van het busstation (Bethaniëplein) is er een toename van het verkeer op de Slotlaan te verwachten, mede door de verkeersmaatregelen voor het Wilhelminapark en de Jagerlaan.”

De volledige tekst van de door Stichting Beter Zeist ingediende zienswijze vindt u op: beterzeist.nl 

advertentie
advertentie
Afbeelding
En weg zijn de borden... 5 uur geleden
Afbeelding
‘Plogging’: ruim zwerfafval Vuelta-parcours op 7 uur geleden
Afbeelding
Zondagmiddag in Slottuintheater: popconcert voor kinderen 13 uur geleden
Afbeelding
Saestum Skills Clinic voor kinderen 14 uur geleden
Afbeelding
Masterclasses voor strijkkwartetten 16 uur geleden
Afbeelding
Open tuin met zilverwerk uit Zeist 11 aug, 16:13
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta op 19 en 20 augustus 11 aug, 14:55