De publieke tribune, dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.
De publieke tribune, dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Bosch en Duin: toch geen stedelijk gebied

7 december 2016 om 21:16 Algemeen

Zeist - De gemeente Zeist vraagt de provincie om de verruiming van de ‘rode contouren’ van Bosch en Duin te schrappen uit de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening. Die rode contouren geven aan wat als stedelijk gebied wordt gezien. In zo’n gebied hoeft de provincie geen toestemming te geven voor ruimtelijke ontwikkelingen. Een aantal bewoners- en belangengroepen had om dat schrappen gevraagd. Ze zijn bang voor aantasting van het groene karakter van hun woonomgeving. De PvdA diende daarom een motie in die Provinciale Staten oproept om het plan zo aan te passen. “Bosch en Duin is geen stedelijk gebied maar heeft altijd in het groene gebied van de gemeente gelegen.”

De gemeente Zeist had zelf aan de provincie gevraagd om die rode contour in het plan aan te brengen. Wethouder Sander Jansen (VVD, ruimte) legde uit dat het doel was om de procedures eenvoudiger te krijgen. “We hebben dit als een technisch punt gezien, maar we begrijpen dat het anders opgevat wordt. Als iets onder een rode contour valt betekent het dat daar alleen de lokale regels voor gelden. Voor Bosch en Duin zijn en blijven de structuurvisie en de bestemmingsplannen leidend. Als bewoners van Bosch en Duin onderling tot overeenstemming komen over bepaalde activiteiten, kan het nu toch tot een jaar duren voordat de provincie er mee instemt. Dat wilden we voorkomen.” De vereniging Bosch en Duin en Omstreken ziet die provinciale bemoeienis als een extra ‘firewall’ waar ze niet van af wil. Wethouder Jansen had er geen moeite mee om het verzoek aan de provincie terug te draaien. 
De gemeenteraad nam de motie van de PvdA dinsdag 6 december unaniem aan. De provincie besluit op 12 december over de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie