Linosnede van het sterrenbeeld vissen, nu te zien in de tentoonstelling
Linosnede van het sterrenbeeld vissen, nu te zien in de tentoonstelling Lasse van den Dikkenberg

Sterrenbeelden verbeeld, een nieuwe tentoonstelling in de Klop Mode

4 december 2022 om 13:14 Overig Deel je nieuws

Tussen september 2020 en juli 2021 heeft kunstenaar Lasse van den Dikkenberg gewerkt aan een serie linosneden van de sterrenbeelden. Zo kwam hij met een blik op de sterren de lockdown door. Sterrenbeelden hebben iets magisch. Ze gekoppeld zijn aan onze geboortedatum, daardoor hebben we allemaal een eigen sterrenbeeld. Een beeld dat aan ons geplakt is door het toeval, of door het lot. Een sterrenbeeld vormt daardoor een deel van ieders identiteit. Het is een deel dat we naast ons neer kunnen leggen, of een deel waarin we volledig kunnen opgaan via horoscopen die beweren dat zelfs onze toekomst afhangt van ons sterrenbeeld. Maar sterrenbeelden hebben ook een fysiek aspect, ze zijn te zien aan de hemel waar ze waar ze over onmetelijke afstanden herkenbare constellaties vormen. Al meer dan tweeduizend jaar worden ze daar door mensen ’s nachts bewonderd.

De sterrenbeelden zijn niet voor niets een geliefd thema in de kunst. Ze komen voor in het werk van Alphonse Mucha en ook Salvador Dali maakte een eigen sterrenbeelden serie. Zelfs Hendrik Methorst (1896-1969), de overgrootvader van Lasse, en tevens de oprichter van de Klop, heeft de sterrenbeelden vereeuwigd in een serie broches die hij ontwierp in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Nu, een eeuw later, zijn de sterrenbeelden weer terug in de Klop. Tijdens deze tentoonstelling is voor het eerst de complete sterrenbeeldenserie van twaalf linosneden te zien in de Klop Mode.

Lasse van den Dikkenberg won in 2019 de 1e prijs tijdens de kunstwedstrijd van het I.R. D.F. Woudagemaal (UNESCO Werelderfgoed) ter ere van het honderd jarig bestaan van het gemaal. Zijn werk was eerder al te zien in onder andere Galerie Zaansgroen in Zaandam (NL), The Outlander Gallery in New Jersey (USA), de Lockdown Gallery in London (UK), The Tasmai Centre for Arts in Pondicherry (India), The Fluxus Chapel in Mumbai (India) en in Galerie Art Pool in Wenen (Oostenrijk).

De tentoonstelling is te zien tot 18 maart 2023 in de Klop Mode in Zeist (Slotlaan 127).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie