Oorspronkelijke arbeiderswoningen op de Antonlaan.
Oorspronkelijke arbeiderswoningen op de Antonlaan. Foto: Maarten Bos

Straatnamen en meer: de Antonlaan

4 november 2021 om 11:58 Overig

In de nieuwe serie over straatnamen en andere bezienswaardigheden in Zeist: deze keer de Antonlaan.

door Maarten Bos

Zeist - De Zeister auteur en historicus Anne Louis Cammenga vertelt: ,,De Antonlaan in Zeist is een brede laan die parallel loopt aan de Slotlaan en aan weerszijden flats en nog wat laagbouw kent. Deze laan is genoemd naar de op 2 augustus 1831 geboren ondernemer Conrad Wilhelm Anton uit Neuwied. Conrad kwam als 29-jarige naar Zeist om als ongehuwde broeder in het Broederhuis van de hernhutters te gaan wonen. Later trouwde hij met Amelie Verbeek en kregen zij samen acht kinderen.
Naast zijn eerste bedrijf, een garen- en bandfabriek, de firma C.W. Anton & Co, richtte de heer Anton in 1866 met eigen middelen een tweede fabriek voor linnen-en katoenband en veterband op. Zijn fabriek werd gebouwd aan wat nu de Antonlaan is. Ook liet hij het Antonpark bouwen. Tevens werden er woningen voor de fabrieksarbeiders gebouwd.
Conrad werd in 1880 in de gemeenteraad gekozen. Hij was van 1880 tot aan zijn vertrek in 1895 naar Neuwied lid van de raad. In de laatste raadsvergadering waar hij aanwezig was, hoorde hij tot zijn genoegen dat als dank voor al zijn goede werkzaamheden ten faveure van Zeist een laan naar hem werd vernoemd.

De Antonlaan liep oorspronkelijk van de Weeshuislaan tot de Jagerlaan. Dit gedeelte heette vroeger de Boschlaan. De Antonlaan loopt nu door tot aan de Boulevard. De huizen aan het begin van de Antonlaan behoren nog tot de oorspronkelijke arbeidershuisjes en behoren nu officieel tot de monumenten van de gemeente Zeist. Deze arbeidershuisjes zijn in 1883 gebouwd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie