Isaac van London is officieel ijsmeester en lid van het Gilde.
Isaac van London is officieel ijsmeester en lid van het Gilde. Agnes Corbeij

Isaac uit Zeist is een van de 800 kersverse ijsmeesters

28 januari 2022 om 16:00 Overig

ZEIST Een wervingsactie van de KNSB en Unox leverde eind vorig jaar 800 nieuwe ijsmeesters op. Waaronder Isaac van Londen uit Zeist. Hij draait al een aantal jaar mee op Blikkenburg. ,,Op een mooie middag rijden hier zeshonderd kinderen op de baan. Daar doe ik het voor.”  

door Agnes Corbeij

Vergrijzing van het legioen van tweeduizend bestaande ijsmeesters maakte de wervingscampagne noodzakelijk. Er werd massaal op gereageerd: ruim 800 mensen willen de opleiding natuurijsmeester gaan volgen. “En we stellen het vak voor de komende jaren veilig door de oprichting van een Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters”, stelt Rieks Poelman van de KNSB. Dat Gilde werd vorige week officieel opgericht.

GEMEENTE Isaac van Londen werkt sinds 12 jaar bij de gemeente Zeist, hij verzorgt met twee collega’s het beheer van de sportaccommodaties. ,,Het is zeer afwisselend werk. De ene dag sta ik een stukgeslagen bank op te ruimen, de andere dag heeft een gymdocent zich buitengesloten en als het vriest sta ik ‘s nachts op de ijsbaan.”

 Isaac nam deze taak langzamerhand over van zijn collega Gerard. Gerard was 44 jaar in dienst van de gemeente en verzorgde ook de ijsbaan. ,,Er zit 44 jaar kennis in zijn hoofd. Hij is met pensioen, maar gelukkig komt hij nog elke ochtend langs op de werf.” Ook het voorbereiden van de ijsbaan leerde Gerard aan Isaac. 

24/7 De ijsbaan is van de Schaats en Inlineskate Vereniging Zeist op park Blikkenburg. De medewerkers van de gemeentewerf worden door de vereniging ingehuurd om de ijsbaan voor te bereiden. ,,Toch zie ik het niet als werk. Ik doe het er echt bij, voor het maatschappelijk doel. Als het vriest, zijn we er 24/7 mee bezig. Daar krijgen we niet voor betaald.” 

Isaac kan zelf wel schaatsen, maar is geen groot fan. ,,Ik ben zelf meer van het ijshockey. Als het vriest leg ik in mijn eigen achtertuin ook een kleine ijsbaan aan, daar wordt dan gehockeyd door mijn kinderen, neefjes, nichtjes en buurtkinderen.” Maar om kinderen plezier te zien hebben op de baan bij Blikkenburg, vindt Isaac wel prachtig. ,,Mijn zoon is nu 18 en gaat graag mee bij de voorbereiding. Als we de volgende dag gaan kijken hoe honderden kinderen genieten op het ijs, weten we waar we het voor doen. Dat is toch prachtig.”

TRACTOR Als het eenmaal begint te vriezen moet eerst de baan schoongemaakt worden. Vegen, borstelen en blazen. Daarna wordt het water erop gereden. ,,De asfaltbaan wordt onder water gezet door eroverheen te rijden met een tractor met watertank erachter. ,,Ik heb het in de afgelopen vier jaar twee keer gedaan. Rondjes rijden tot het bevroren is. Daar kunnen we echt de hele nacht mee zoet zijn.” Als de baan er eenmaal ligt is het een kwestie van onderhouden. ,,Gaten dichtlopen ‘s avonds of ‘s nachts. Dat doen we meestal met emmertjes water.”

 De baan in Zeist is niet de eerste in de regio die bevriest. ,,Die strijd wordt meestal gewonnen door Doorn. Ons asfalt is donker van kleur. Daardoor neemt het meer warmte op en duurt het gewoon langer. Daar kun je niks tegen doen.”

GILDE Om officieel ijsmeester te worden en lid van het nieuwe Gilde, moet Isaac lid worden van een schaatsvereniging. Hij is er nog niet helemaal uit welke dat wordt. ,,Zeist ligt voor de hand natuurlijk, maar ik was in Amersfoort en die baan vind ik ook wel heel mooi. Die is net wat groter. En ik ga ook nog bij de Vechtse Banen kijken. Ik vind het leuk om te vergelijken en te leren van andere ijsmeesters. Daarom is zo fijn dat er nu een Gilde is.”

Isaac gaat net als de andere kersverse ijsmeesters een eendaagse cursus volgen. ,,Het meeste moet je in de praktijk leren, maar dit is wel handig en interessant.” 

ER IS HOOP Ook al is het al februari, Isaac heeft de hoop voor dit jaar nog niet opgegeven. ,,De laatste jaren is het steeds later in het jaar geworden dat er geschaatst kon worden. Dat kan ook deze of volgende maand nog gebeuren. En als het zover is, zorgen wij voor een mooie baan.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie