Naomi van der Werf in actie op de schaatsbaan in Heerenveen.
Naomi van der Werf in actie op de schaatsbaan in Heerenveen. Hidde Muije

Naomi van der Werf op weg naar de schaatstop

9 november 2022 om 07:55 Overig

ZEIST Schaatsster Naomi van der Werf (23) uit Zeist brak anderhalve week geleden in Thialf haar persoonlijke records op de 1500 en 5000 meter. Stap voor stap wil ze naar de top. ,,Hoe meer progressie ik maak, hoe beter.”

door Stan Bos

THIALF Naomi van der Werf was vorige week twee à drie dagen bezig met het reageren op berichten van familie, vrienden en mensen die ze al heel lang niet had gesproken. De Zeisterse kwam met veel succes in actie op de schaatsbaan van Thialf. Eerst voor twee losse afstanden, de 1500 en de 3000 meter, daarna sloot ze aan bij de ploeg die de vijf kilometer reed.


IN DE KIJKER Op de 3000 meter reed ze vier seconden van haar persoonlijke record af, op de vijf kilometer snoepte ze zelf 38 seconden van haar beste tijd ooit af op die afstand. ,,Voor de wereldbeker heb ik me niet gekwalificeerd. Dat is nog te hoog gegrepen”, vertelt Van der Werf. ,,Ik heb vorige week wel laten zien wat ik in me heb, ik kon me in de kijker rijden. Uiteindelijk is het mijn doel om voor een topteam te schaatsen, dus hoe meer progressie ik maak hoe beter.”

FYSIOTHERAPIE Komend weekeinde staat het volgende evenement alweer op de rol voor Van der Werf, die naast haar schaatscarrière een opleiding fysiotherapie volgt. In Haarlem doet ze mee aan de Holland Cup, een evenement waar ze zich kan plaatsen voor het NK allround dat eind december wordt verreden in Thialf. Vorig jaar plaatste Van der Werf zich al voor dat toernooi, maar werd ze een dag voor de start positief getest op corona.


MET DE PAPLEPEL Als klein meisje kreeg Van der Werf de liefde voor schaatsen met de paplepel ingegoten. Haar broers wilden allemaal op voetbal, de kleine Naomi ging met haar vader Eelco mee naar de schaatsbaan.

ELFSTEDENTOCHT ,,Hij is een enorme schaatsliefhebber die al elf keer de alternatieve Elfstedentocht reed op de Weissensee en twee keer aan de gewone Elfstedentocht meedeed. Zo begon het voor mij en ik was meteen verkocht. Op mijn achtste schaatste ik voor het eerst, op mijn twaalfde ging ik naar de C-selectie, een niveau waarop de trainingen meer gestructureerd zijn.”
Ambities heeft Van der Werf genoeg. Als lid van SIV Zeist, de schaats- en inlineskatevereniging, maakte ze al flinke sprongen. Twee jaar geleden stapte ze over naar het Gewest Friesland.


OPLEIDINGSCENTRA ,,In Nederland heb je meerdere opleidingscentra, maar Friesland is de provincie waar je wil zijn om te schaatsen. Met name in Thialf, omdat daar de beste baan met het beste ijs ligt. Vanuit het Gewest Friesland zijn er aardig wat voorbeelden van schaatsers die de stap hebben gemaakt naar commerciële teams. Uiteindelijk hoop ik ook in z’n topteam terecht te komen.”

HEERENVEEN Van der Werf woont ondertussen op kamers in Heerenveen, maar is vrijwel wekelijks in Zeist. Daar wonen haar familie en haar vriendinnen. Bovendien volgt ze haar opleiding in Utrecht en houdt ze graag binding met SIV Zeist. ,,Ik heb er nu geen tijd voor, maar als ik de kans krijg, vind ik het leuk om daar training te geven en jeugd te enthousiasmeren. Uiteindelijk staat plezier voorop.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie