Voorzitter Raymond Lamphen ziet SV Saestum in de toekomst als 'Maatschappelijk Papendal van Zeist-West'.
Voorzitter Raymond Lamphen ziet SV Saestum in de toekomst als 'Maatschappelijk Papendal van Zeist-West'. Agnes Corbeij

Sportpark S.V. Saestum ondergaat de komende twee jaar een transformatie

29 januari 2022 om 14:17 Voetbal

ZEIST Vandaag is het sinds lange tijd druk op het sportpark van S.V. Saestum, wegens de bekerwedstrijd van de vrouwen tegen ADO Den Haag, maar over twee jaar zal het sportpark er helemaal anders uitzien. Het hele park wordt vernieuwd en verduurzaamd, het clubhuis wordt multifunctioneel en als het aan het bestuur ligt wordt Saestum het ‘Maatschappelijk Papendal van Zeist-West’. Na de zomer van 2023 moet het klaar zijn.

door Agnes Corbeij

Vorig jaar keurde de gemeenteraad het Masterplan Buitensportlocaties goed. Hieraan vooraf ging een langdurig proces, dus de goedkeuring leidde tot opluchting. Voorzitter Raymond Lamphen: ,,We waren heel blij dat we eindelijk echt van start konden.” In de zomer van 2023 zorgt de gemeente voor een derde kunstgrasveld en een van de huidige velden wordt vervangen en verplaatst. Het clubhuis is van de vereniging zelf. Dat willen ze nog voor die tijd volledig verbouwen en deels verplaatsen. ,,Dat willen we nog in 2022 starten en het liefst ook afronden.” 

KUNSTGRAS Het derde kunstgrasveld is nodig om als vereniging te kunnen groeien. Raymond: ,,We hebben nu twee kunstgrasvelden en een natuurgrasveld. We zijn blij dat het natuurgras vervangen wordt door kunstgras, omdat je dat veel intensiever kunt bespelen. Als je volle bak gaat trainen op een natuurgrasveld is het binnen de kortste keren kapot gespeeld. Dat probleem heb je niet bij kunstgras.” 

Het nieuwe veld wordt groter dan het huidige. ,,Dat is straks geschikt voor de A-categorie, die nodig is voor de selectieteams.” Dat betekent wel dat het terrein anders ingedeeld moet worden. In eerdere plannen werd het sportpark uitgebreid in de richting van Oostbroek, waar ook SV Zeist en Phoenix een plek zouden krijgen, maar dat plan bleek niet haalbaar.

CLUBHUIS Doordat het veld iets in de richting van het clubhuis komt, moet dat verplaatst worden. Raymond: ,,Het clubhuis staat er al sinds 1977 en is altijd met ziel en zaligheid onderhouden door de vereniging. Maar het voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, dus willen we vernieuwing van de velden ook aangrijpen om een nieuw clubhuis te realiseren.”

S.v. Saestum kijkt daarbij met een bredere blik naar het nieuwe gebouw. ,,Als voetbalvereniging willen we ons openstellen voor de maatschappij. Er zit al een buitenschoolse opvang, maar verder is het gebouw door de week overdag leeg. Dat is zonde en niet van deze tijd. We denken bijvoorbeeld aan een samenwerking met een fysiotherapeut met oefenruimte, waar onze spelers ook gebruik van kunnen maken tijdens revalidatie.”

HUREN De ruimten worden multifunctioneel ingericht. ,,We zijn nog bezig met het ontwerp, maar we gaan gebruik maken van schuifdeuren en verplaatsbaar meubilair. We hebben nu een ouderwetse bestuurskamer, straks hebben we een multifunctionele ruimte waar het bestuur kan vergaderen, maar waar ook bijvoorbeeld PGGM een zaaltje kan huren, als ze even een andere omgeving willen.”


Het sportpark ziet er over twee jaar geheel anders uit - Agnes Corbeij

In samenwerking met Sportief Zeist worden meer initiatieven ontwikkeld. ,,Er wordt hier tegenwoordig bijvoorbeeld ook aan linedancing gedaan en er is een startende voetbalacademie actief op ons sportpark. We zien onszelf in de toekomst als een maatschappelijke Papendal van Zeist-West.” 

VROUWEN S.V. Saestum heeft nu ongeveer 600 leden. ,,In coronatijd is dat aantal niet gedaald. Dat is op zich bijzonder. Na de vernieuwing hebben we weer ruimte om te groeien. We willen graag naar 750 leden om de vereniging toekomstbestendig te houden.” Vrouwenvoetbal is een belangrijke tak bij Saestum. Het eerste team speelt de hoogste klasse onder de Eredivisie en doet mee aan het Bekertoernooi. Vandaag spelen ze tegen ADO Den Haag. ,,Dat blijft altijd belangrijk bij onze vereniging. In het meidenvoetbal is de groei er ook zeker nog niet uit.”

Met de vernieuwing van het sportpark wordt meteen een flinke slag gemaakt in de verduurzaming. ,,We krijgen led-verlichting, zonnepanelen en het clubhuis wordt een stuk beter geïsoleerd. De energierekening zal flink dalen. Dat helpt allemaal alleen maar mee om onze droom waar te maken: een bruisende club voor alle inwoners van Zeist-West.”

Het sportpark ziet er over twee jaar geheel anders uit
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie