Hans Cozijn is de nieuwe trainer van SV Zeist.
Hans Cozijn is de nieuwe trainer van SV Zeist. Stan Bos

Hans Cozijn heeft belangrijke missie: ‘SV Zeist moet team worden’

26 oktober 2022 om 11:20 Voetbal

ZEIST Hans Cozijn neemt na drie competitieduels de lastige taak op zijn schouders om de opgestapte Daniël van Veelen op te volgen als coach van SV Zeist. ,,Ik had gedacht dat ik het minder zou missen.”

door Stan Bos

Sportpark Dijnselburg vertoont deze dagen de nodige overeenkomsten met Downing Street 10 in Londen. De belangrijkste? De trainers van SV Zeist hebben vrijwel dezelfde doorlooptijd als Britse premiers. Hans Cozijn kan wel glimlachen om de vergelijking. ,,Wie is dan Liz Truss?”, stelt hij met zijn bekende gevoel voor humor.

ZWALUWEN UTRECHT 1911 Cozijn vond het niet erg dat de club hem twee weken geleden belde, nadat Daniël van Veelen om gezondheidsredenen een stap terug deed. De IJsselsteiner vond het in eerste instantie heerlijk om na een tropenjaar bij Zwaluwen Utrecht 1911 en negen seizoenen bij het Utrechtse PVC plaats te nemen in de luwte. ,,Ik had gedacht dat ik het minder zou missen. Als ik uit mijn werk kwam, moest ik training geven. Dat hoefde nu niet. De enige die er minder blij mee was, was mijn vrouw, want dinsdag en donderdag zijn haar serieavonden.”

GEEN VERRASSING Dat SV Zeist na het plotselinge vertrek van Van Veelen bij Cozijn uitkwam, was geen verrassing. De 61-jarige coach stond vorig seizoen al op de shortlist om Richard van Schuppen op te volgen. Vorig jaar november volgden er gesprekken, maar koos de club voor de jongere Van Veelen. ,,Leuk dat ze na het vertrek van Daniël aan mij dachten”, zegt Cozijn onomwonden. ,,Qua gemoedelijkheid en gezelligheid doet SV Zeist me denken aan PVC. Wel natuurlijk met resultaat voorop. Het verloop is niet groot.”

INSTAPPEN Tussentijds instappen is voor een trainer altijd moeilijk. Zeker bij een ploeg waar het vertrouwen niet tegen de plinten klotst. SV Zeist pakte uit vier wedstrijden pas drie punten. Dus hoe pak je zoiets aan, als je net nieuw bent? ,,In eerste instantie moet ik de jongens zo snel mogelijk leren kennen”, doceert Cozijn. ,,Daarnaast praat ik met verschillende mensen over de selectie, bij voorkeur met personen die geen binding hebben, omdat bijvoorbeeld hun zoon in het team speelt. En ik baseer mijn oordeel op wat ik tijdens de trainingen en op zaterdag zie.”


WENNEN AAN DE NAMEN In de korte tijd dat Cozijn bij SV Zeist rondloopt, valt de betrokkenheid hem op. ,,Toen ik net was aangesteld, stond ik een helft te kijken van de wedstrijd tegen Hercules. Op de bank zaten meer leiders en assistenten dan reservespelers. Iedereen praat hier tegen je, mensen willen me helpen. Dat zegt wel iets over deze club. Ik moet alleen wennen aan alle namen. Als zestig mensen je een hand komen geven en zich voorstellen, denken ze allemaal dat je daarna hun naam nog weet. Alleen werkt het zo niet.”

MISSIE De belangrijkste missie voor Cozijn wordt om SV Zeist in de derde klasse te houden. ,,Het is belangrijk om serieus te zijn, maar ook om plezier te hebben. Hopelijk zeggen spelers aan het einde van het seizoen dat ze iets hebben geleerd en een goed gevoel aan het jaar hebben overgehouden. Iedereen tevreden houden lukt je als trainer nooit, maar het zou mooi zijn als SV Zeist straks een echt team is geworden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie