Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Alert

20 februari 2024 om 06:15 Column Dohmen draaft door

Als we één ding hebben geleerd van de coronapandemie, is het dat je bij dreigende tekorten als een haas naar de supermarkt moet rennen om het met schaarste bedreigde middel in te slaan alsof je leven ervan afhangt. Wat we niet hebben geleerd is voorbereid te zijn op een paar uur waarin de wereld het even niet doet.

Toen er vorige week in heel Zeist plots geen water meer uit de kraan kwam, ontstond er onmiddellijk paniek op de prairie. De plaatselijke BSO sloot ramen en deuren, kinderen dienden thuis – waar ook geen water uit de kraan kwam – te worden opgevangen. De doeners spoedden zich naar de winkel en rukten grootverpakkingen water uit de schappen. Eenmaal thuis voegden zij zich bij de klagers, die al eerder plaats hadden genomen achter het toetsenbord. Waar de klagers boze dingen typten over het feit dat de storing niet was aangekondigd via tenminste een NL-Alert, plaatsten de doeners voldaan foto’s van hun buit. Nederland op zijn smalst.

Het was vooral een cynische storing. Al maanden worden we omringd door een overvloed aan water. Als het niet uit de hemel valt, stroomt het door de straat of borrelt het ergens omhoog uit de diepte. Onze afhankelijkheid van allerlei instanties – het waterbedrijf, de supermarkt, de afdeling van de overheid waar ze NL-Alerts maken – stond even hoog op de agenda. Maar ’s avonds was de storing verholpen en stond Zeist en omstreken weer onbekommerd onder de douche.

NIET VOORBEREID

Zelensky moest eraan te pas komen om ons te vertellen dat we mentaal en fysiek niet zijn voorbereid op ellende. Dat ging niet over water – schaarste of overvloed – maar over de Russen. De steun van de VS aan de NAVO wankelt, de kans bestaat dat we zelf het land moeten gaan verdedigen. Daarom moet de hand van de knip en wordt er van alle andere NAVO-landen verwacht, dat ze eindelijk die 2 procent van het bbp aan defensie gaan besteden.

Rutte wist – als gedoodverfd nieuw hoofd van de NAVO – te vertellen dat we al heel erg ‘in de buurt van 2 procent zitten’. Ik wist niet dat je ‘heel erg in de buurt’ van 2 procent kunt zitten, maar ik werk dan ook voornamelijk met afgeronde getallen, niet met promillen. Dat laat ik aan onze legendarische Femke Bol over. Wat een held en wat een voorbereiding! Kan zij niet onze nieuwe minister-president worden? Dan komt er misschien een beetje vaart in het oplossen van problemen.

Ik vind het cynisch, dat Rutte de eenheid van de NAVO zou moeten gaan redden. Binnen Nederland is het hem niet zo goed gelukt. Het is net als de benoeming van Wopke Hoekstra tot redder van het klimaat. Ik blijf alert en adviseer iedereen om alvast water, kaarsen, blikken bonen en natuurlijk wc-papier in te slaan. Voor tips om fysiek en mentaal echt voorbereid te zijn, verwijs ik u naar Femke.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie