Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Gekkigheid

13 februari 2024 om 06:25 Column Dohmen draaft door

Politie, boa’s, lockers, dranghekken, ledschermen en als ultimum remedium de brug over het Hollands Diep opendraaien. De burgemeester van Breda ging goed voorbereid carnaval tegemoet. Sinds het meerdaagse feest ter voorbereiding op de vastentijd niet langer een onderdeel van je culturele identiteit is, maar een evenement uit de vermaakindustrie, is het dringen geblazen op de populaire carnavalsbestemmingen.

Den Bosch riep zondag op niet meer naar de binnenstad te komen, Tilburg sloot delen van de stad af om te voorkomen dat de feestende massa zichzelf zou dooddrukken. Het lijkt de huldiging van het Nederlands elftal wel, als ze Europees kampioen worden. Behalve dat carnaval echt is en die huldiging fantasie.

Al ligt dat laatste iets ingewikkelder. Carnaval is echt, maar ook weer niet. In veel plaatsen neemt Prins Carnaval als tijdelijk bestuurder van de gemeente, symbolisch de sleutel van de stad in ontvangst. Wat niet wil zeggen dat hij de verantwoordelijkheid krijgt om in geval van nood die brug open te draaien. Iemand die verkleed gaat als kikker, lijkt wel een kikker, maar ís het niet echt. Het in tule gehulde elfje is gewoon je buurmeisje.

DOL

Dat brengt ons bij het draaimolenpaard. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA riep vorige week op tot een verbod op paarden in een draaimolen. Voor de goede orde, ze bedoelen geen echte, levende paarden, maar fantasiepaarden. Paarden die, in tegenstelling tot hun levende voorbeelden, geen grote hoeveelheden hooi eten, dito hoeveelheden mest produceren, altijd braaf de goede kant oplopen en nooit ziek zijn. Paarden van hout met een lik verf.

Het gaat ze om de vroege inprenting van de jonge kinderziel. Kinderen leren door wat ze om zich heen zien. Daar ben ik het mee eens en ik maak me dan ook grote zorgen over bijvoorbeeld de kinderen in Gaza en Israël. Wat leren die over de wereld waarin ze terecht zijn gekomen? Niet veel fantastisch. Kinderen krijgen rare boodschappen. En rondjes draaien op een houten paard leert ze dat dieren er zijn om te bestijgen en uit te buiten. Aldus PETA.

Ik zie ineens waar het écht misgaat op de draaimolen. We leren op de kermis dat je  kunt ronddraaien totdat je dol bent, maar altijd weer veilig bij papa en mama terugkomt. We denken niet na over de weg vooruit, want die is er niet. We doen maar wat. De rotonde is bedacht door mensen die te vaak op de draaimolen hebben gezeten, die krijgen er maar geen genoeg van. 

Het is dat je in de moderne veehouderij de koe niet meer bij de horens kunt vatten (die hebben ze namelijk niet), maar ik start bij deze een petitie voor het behoud van de haan op de kerktoren. Die staat er niet om ons te leren dat we kippen aan een spies moeten rijgen. Hij herinnert ons eraan het goede niet te verloochenen. Stop de draaimolen, ik wil eraf!

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie