Burgemeester Koos Janssen.
Burgemeester Koos Janssen. gemeente Zeist

De week van de burgemeester van Zeist: Perspectief is hoogst onzeker

4 mei 2022 om 12:00 Column

ZEIST Onze wekelijkse B&W-vergadering is deze week op maandag, 25 april. We nemen een beslissing omtrent een planschadevergoeding vanwege het bestemmingsplan Austerlitz Noord. Ook verdiepen we ons in het onderwerp bouwleges in Zeist, bespreken de herontwikkeling van Veldheim en stemmen in met een financiële bijdrage voor een tijdelijk lokaal voor De Meerklank, locatie voortgezet speciaal onderwijs. Ten slotte hebben we een bespreking over de jaarrekening 2021 en de inhoudelijke en financiële stand van zaken voor het lopend jaar. Daarbij hebben we ook een eerste financiële vooruitblik naar de periode 2023-2026. Het perspectief is, bij tot nu toe tekortschietend ondersteunend rijksbeleid, hoogst onzeker.
In de loop van de ochtend ga ik op felicitatiebezoek bij het echtpaar Van Beusekom dat vijfenzestig jaar is getrouwd. Zij wonen aan de Maurikstraat bij Aliantus. Het feest wordt in familiekring gevierd. ’s Middags werk ik aan de evaluatie van de algemene plaatselijke verordening en heb ik telefonisch overleg met de bondsvoorzitter van de KNVB, Just Spee. Aan het eind van de middag neem ik deel aan een overleg tussen het ministerie van Defensie, de provincie en een viertal gemeenten in het midden van het land. Thema is de transitie van het Defensievastgoed, het ministerie denkt na over het concentreren, verduurzamen en vernieuwen van haar vastgoed.

Dinsdag worden veertien Zeistenaren koninklijk bedankt en geëerd tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. In een ontspannen, stijlvolle en feestelijke ambiance in de grote zaal van de Broedergemeente worden dertien van hen in het zonnetje gezet. Eén onderscheiding wordt uitgereikt in Groningen.
’s Avonds is het eerste omwonendenoverleg Opvang Kamp van Zeist met COA en gemeenten Soest en Zeist. Na een kort welkom volgt een rondleiding over het terrein. Eind april zijn er zo’n tweehonderd vluchtelingen in deze opvang ondergebracht. Deze noodopvang sluit, in het najaar, zodra het AZC, voor 400 mensen, gereed is.
Woensdag is het Koningsdag. ’s Morgens om negen uur woont het hele college van B&W de aubade bij aan Het Rond. Het is een feestelijke start van een stralende dag. Veel mensen, jong en oud, zijn aanwezig. Het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap zet ons echt in beweging. Na een oranje tompouce en een oranjebitter ga ik op weg naar de aubade in Austerlitz; tegelijkertijd gaat een delegatie van ons naar Den Dolder. In Austerlitz verzorgt fanfarecorps Erica de aubade. Op en rondom het dorpsplein is het een gezellige drukte. Koningsdag wordt feestelijk gevierd.

Donderdag ga ik op felicitatiebezoek bij de honderdjarige mevrouw Roelofsen-Doorschodt. Zij woont bij Heerewegen aan de Arnhemse Bovenweg. Haar eeuwfeest wordt in kleine kring gevierd. In de loop van de dag heb ik besprekingen over de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen. Ook overleg ik over communicatie en veiligheid. Met de politiechef en de regisseur veiligheid verdiep ik mij in het grote aantal woninginbraken in Zeist. Meer precisie in aanpak is in voorbereiding. Vanaf vrijdag geniet ik van enkele dagen vakantie in eigen land. Heerlijk.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie