Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen, burgemeester van Zeist

14 september 2022 om 06:31 Column

Het themajaar Historische Buitenplaatsen is dit jaar tien jaar geleden georganiseerd. Binnenkort vindt op Kasteel Amerongen een symposium plaats over de vraag hoe het onderwerp buitenplaatsen in ons land en in onze provincie er sindsdien voorstaat. Als voorzitter van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen ben ik dan een van de gastsprekers. Op maandag 5 september bereid ik het gesprek voor met Arjen Zomer en Wietske Dubelaar-Schippers, beiden werkzaam bij de provincie. 

Aansluitend fiets ik naar de Krakelingweg. Daar ga ik op bezoek bij het echtpaar Harry en Jeannette Hogenbirk dat zestig jaar is getrouwd. 

Rond het middaguur overleg ik met het coördinatieteam vluchtelingen in Zeist. Het is fijn te ervaren dat met een grote gezamenlijke inspanning van inwoners, instellingen en organisaties en de gemeente de opvang in Zeist goed verloopt. 

’s Middags verzorg ik voor medewerkers een inspiratiesessie over democratie. Het gaat over gemeente en gemeenschap, over de diverse spelers en het samenspel.

Dinsdag spreekt B en W over armoede veroorzaakt door verlies aan koopkracht vanwege toenemende inflatie en stijgende energieprijzen. We beraden ons op mogelijkheden ondersteuning te bieden. Ook behandelen we de concept-begroting 2023 en de verkeerssituatie op de Slotlaan. In de loop van de middag is er, op uitnodiging van de provincie, een netwerkbijeenkomst op Slot Zeist voor de Utrechtse colleges van B en W.

‘s Avonds komt de gemeenteraad bijeen. De nieuwe kinderburgemeester Yehailey Adawde wordt geïnstalleerd. We nemen afscheid van haar voorganger Sebastian van Dijk. De stem van Zeister kinderen klinkt letterlijk en figuurlijk in de Raadzaal. De gemeenteraad spreekt onder meer over het onderzoeken naar mogelijkheden van steun aan inwoners en culturele instellingen en amateursportverenigingen bij verlies aan koopkracht en andere gevolgen van de stijgende energieprijzen.

Woensdag bereid ik het bezoek voor van de gemeentelijke delegatie van onze vriendschapsstad Berkane. Van dinsdag 13 tot vrijdag 16 september zijn onze Marokkaanse collega’s hier te gast; raadsleden, leden van B. en W. en enkele medewerkers. Centraal staan ontmoetingen om van elkaar te leren. We bezoeken onder meer de buurtaanpak Vollenhove, het Herman Jordan Lyceum en het Christelijk College Zeist, de Marokkaanse moskee en het project Aysma, tegen eenzaamheid. Ook heb ik een voorgesprek met vijf tolken die ons gaan helpen bij de gesprekken.

Op donderdag overleg ik samen met de burgemeester van Soest, Rob Metz, met de directie van het Detentiecentrum Zeist. We spreken over het toenemend gebruik van de accommodatie en incidentenbestrijding.

 ’s Avonds woon ik de officiële landelijke opening bij, in Ede op het Enka terrein, van Open Monumentendag. Het is een mooie opstap naar een monumentenweekend in Zeist.

Op vrijdag heb ik diverse werkoverleggen met medewerkers. Thema’s zijn mijn werkprogramma voor de komende tijd, het financieel rechtmatig handelen en Zeister buitenplaatsen.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie