Afbeelding
Ellen Teunissen
Dohmen draaft door

Ramp

29 november 2022 om 05:42 Column

Er zijn twee soorten rampen waar een mens – naast oorlog en klimaatrampen, maar daar worden we al mee doodgegooid dus daar heb ik het niet over – behoorlijk door van slag kan raken: slecht zittend haar en hoge nood die niet geloosd kan worden.

Om met dat haar te beginnen. Het zal niemand zijn ontgaan dat Matthijs van Nieuwkerk aardig uit zijn panty kon schieten als de visagiste wat klunzig met de föhn omging. Ik vind oudere mannen die met warme lucht en versteviging proberen een weelderige haardos te faken nogal sneu, maar ik begrijp ook dat hij er niet als Polletje Piekhaar bij wilde zitten. En ik snap nu waar de eeuwige blosjes op zijn wangen vandaan kwamen. Niet de uitgeschoten blusher van de visagist, geen couperose, maar woest kolkend bloed dat hem naar het hoofd steeg als hij in de spiegel niet het gewenste resultaat zag.

De man is de afgelopen dagen afdoende afgefakkeld, dus laat ik het voor hem opnemen met een bekentenis. Slecht zittend haar ís een ramp. Ik zie bij de kapper na afloop in de spiegel nooit de vrouw die ik van tevoren als haarmodel in zo’n glanzend magazine heb aangewezen. Diep teleurgesteld ga ik maar weer op zoek naar een nieuwe kapper. Terwijl de kapper er meer mee geholpen zou zijn als ik, zoals Matthijs, eens flink over het resultaat zou zeiken. Dat brengt me op de tweede ramp.

We slaan als gemeente Zeist een pleefiguur – excusez le mot – wat betreft toiletvriendelijkheid. Op de lijst van de zogeheten Toiletalliantie bungelen we op een stuitende 240ste plek. Het gebrek aan openbare toiletten, onmisbaar voor wie om wat voor reden dan ook een zwakke blaas of darm heeft, is zo stuitend dat CDA-raadslid Fluitman er vragen over heeft gesteld aan onze burgemeester. De oplossing is volgens hem eenvoudig: een toiletambtenaar aanstellen. Die gaat, als ik het goed begrijp, wc’s regelen in lege winkelpanden. Dit alles leidt vervolgens weer tot extra (betalende!) bezoekers aan ons wonderschone dorp. Het CDA heeft het beste met u en uw noden voor, maar compassie moet wel terugverdiend worden natuurlijk.

Ik was benieuwd welke gemeente er helemaal onder aan de lijst stond. Het bleek Stein te zijn. Dat lieflijk Limburgs dorp, gelegen onder de rook van industriecomplex Chemelot en op plek 299, wordt bestuurd door heuse sadisten. Je kunt er niet naar de wc, maar ze hebben wel een heleboel watertappunten aangelegd. Bezoekers kunnen er naar hartenlust gratis drinkwater tappen, maar ze moeten het wel ophouden tot ze thuis zijn. Typisch voorbeeld van een watertappuntambtenaar die niet heeft afgestemd met de toiletambtenaar. Ik ben benieuwd of het CDA in Stein daar vragen over stelt aan hun burgemeester.

Wij kunnen dat hoe dan ook beter. Ik zeg: als de wiedeweerga een wc-regisseur aanstellen! Die gaat zorgen dat mensen met hoge nood die nu de straat niet op durven, weer gezellig boodschappen kunnen doen. Wat mij betreft regelt dezelfde ambtenaar er in dezelfde leegstaande panden een paar goede kappers bij. Zodat we in Zeist verschoond blijven van hoge nood en slecht zittend haar. Daar komen we de oorlog en klimaatrampen wel mee door.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie