Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Knallen

26 april 2023 om 06:41 Column

Afgelopen weekend barstte hier de natuur eindelijk uit haar knoppen. Ik keek al enkele weken jaloers naar andere regio’s, waar het voorjaar op ons voor leek te lopen. Ik vind de wereld een stuk beter te verdragen wanneer alles groen is, dit weekend maakte mij blij. Maar het was het enige positieve wat er barstte. Sommige mensen denken dat we op een zinkend schip zitten, ik geloof dat we onze rondjes rond de zon op een kruitvat afleggen. Er gaat geen dag voorbij of er ontploft ergens een portiek, een situatie of een persoon.

Portieken knallen vooral in de Randstad. Dan is het weer fijn dat je in een regio woont die een beetje achterloopt op de rest. Zouden die gasten die explosieven bij woningen plaatsen weten dat we een tekort aan woonruimte hebben? Op die manier schiet het niet op natuurlijk. In Sudan is in korte tijd de hel losgebarsten, zo erg dat Wopke als de wiedeweerga onze landgenoten is gaan evacueren.

Het positieve – voor hem – is dat het even afleidt van de sores in eigen partij. Want het CDA is wel een zinkend schip. Een schip vol aardige mensen, dat wel. Maar ze kunnen de boel niet drijvend houden, laat staan koers zetten naar een veilige haven. Zelfs in Zeist hielden ze het niet met elkaar uit. Een CDA-mevrouw, die in het dagelijks leven mannen en vrouwen beter met elkaar laat samenwerken, hield kort geleden de samenwerking met haar mannelijke partijgenoten voor gezien en gaat als onafhankelijk raadslid verder. De fractie fragmenteert. Als je op microniveau de boel al niet bij elkaar krijgt, zie ik het somber in.

WOEDE

Mensen ontploffen ook steeds vaker. Minister Wiersma bijvoorbeeld. Dat is de baas van alle juffen en meesters in Nederland. Iemand die het goede voorbeeld moet geven. Maar die schijnt me toch tekeer te kunnen gaan tegen ‘zijn’ mensen! Als Dennis op het ministerie in woede ontsteekt en vervolgens ontploft, verstoppen de jonge ambtenaren zich onder hun bureau, waar ze bibberend op de achterkant van de zoveelste onderwijsbeleidsnota hun ontslagbrief schrijven.

Maar Dennis heeft verbetering doorgemaakt. Gesprekken gevoerd met collega’s hoe hij de samenwerking kan verbeteren. Ik weet anders nog wel een coach. Partijgenoot Mark houdt hem de hand boven het hoofd en heeft een goede tip. Je moet sorry zeggen, als je uit je panty springt. Dat doet Mark ook. En verder nooit ingaan op details.

Het is zo lekker groen en toch ben ik alweer een beetje minder blij. Sorry voor de somberheid. Zullen we donderdag eens lekker gaan knallen en van dat ene verjaardagsfeestje waarvoor iedereen is uitgenodigd, iets leuks maken? Zonder dat er iets of iemand hoeft te exploderen. Alvast gefeliciteerd als ons dat lukt!

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie