Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Comfortzone

4 juli 2023 om 10:36 Column

Ik had gelezen dat je, om de geestelijke versukkeling door het verstrijken der jaren te vertragen, dingen buiten je comfortzone moet gaan doen. Uit een vliegtuig springen of een duikbrevet halen is me te duur en omslachtig. Een voetreis naar Rome of Santiago de Compostella duurt me te lang. 

Wist u trouwens dat Socrates indertijd de straat op ging en willekeurige voorbijgangers vragen stelde die hun gedachten ontregelden? Hij kwam weliswaar tot de conclusie dat we allemaal niks écht weten, maar het is interessant om daarover na te denken. Maar als ik over straat dool, kom ik nooit wijze mannen tegen die mij diepzinnige, ontregelende vragen stellen. Alleen jonge gasten in een bodywarmer, die mij een krant of donateurschap willen aansmeren. Dat is even oncomfortabel, want hoe blijf je origineel en zeg je toch vriendelijk ‘rot op met je ingestudeerde verkooppraatjes’? Maar daarna ga je alweer snel over tot de orde van de dag. Daarom deed ik iets geks, net over het randje van mijn comfortzone: ik meldde me aan als proefkonijn in een wetenschappelijk onderzoek.

Eigenlijk slaat het nergens op om je willens en wetens buiten je comfortzone te bewegen. Het dagelijks nieuws is meer dan voldoende om je ongemakkelijk te maken. Oorlog in Europa, rellen in Frankrijk, steeds sneller opwarmende oceanen, een dolend wezen, dat we – hangende de uitslag van DNA-onderzoek – een hondachtige noemen, op de Utrechtse Heuvelrug, op zoek naar iets levends om op te eten en een speelkameraadje, er is alle reden om thuis comfortabel onder een dekentje op de bank te kruipen.

P24

Maar goed, uit eigen beweging iets ongemakkelijks doen, voelt alsof je het toch allemaal onder controle hebt. Vandaar dat ik zes weken P24 werd, een geanonimiseerde proefpersoon. Het onderzoek werd uitgevoerd door mijn Alma Mater, de universiteit in Wageningen en gesponsord door een niet nader te noemen zuivelcoöperatie. Met als belangrijkste doel meer te weten te komen over de relatie tussen mijn algehele welbevinden, mijn eetpatroon en datgene wat er in mijn darmen leeft. O ja, en het effect van een poedertje dat de ruimhartige sponsor misschien ooit op de markt gaat brengen.

Ik was zelf vooral benieuwd naar mijn geestelijke stretch door een leven als proefkonijn. Zes weken monitorde ik mijn welbevinden, voerde ik een aantal dagen alles wat ik zoal naar binnen werk, in op een app en nam ik monsters van dat wat ervan overbleef. Ik vond het vooral gedoe, maar de gedachte aan het hoger doel – een gezondheidsbevorderend poedertje vinden – compenseerde dat.

‘Ken uzelf’, zei Socrates. Niks buiten mijn comfortzone. Proefkonijn P24 was gewoon mijn Brave Ik, meewerkend aan het goede doel. Ik geloof warempel dat ik uit een vliegtuig ga springen.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie