Chan (rechts) en Jun, de eigenaren van Lin Fa, achter de bar van hun restaurant.
Chan (rechts) en Jun, de eigenaren van Lin Fa, achter de bar van hun restaurant. Stan Bos

Adviesraad pleit voor behoud markant pand op Slotlaan

17 augustus 2022 om 07:58 Economie

ZEIST De nieuwe eigenaar van het pand van Chinees restaurant Lin Fa, op de hoek van de Slotlaan en Stationslaan, mag het gebouw niet slopen. Het pand grenst namelijk aan het beschermde gezicht van de Slotlaan en het Bethaniëplein.

door Stan Bos

Dat zegt Saskia van Ginkel, lid van de Adviesraad Erfgoed Zeist die de gemeente adviseert. ,,Dat is wat anders dan de monumentencommissie. Wij zijn een externe groep, verbonden aan het Geheugen van Zeist, die het erfgoed van Zeist in ruime zin bekijkt. 

HONDERD JAAR HORECA Het markante pand van Lin Fa met kenmerkende dakvorm grenst aan het beschermde gezicht van de Slotlaan en het Bethaniëplein”, legt ze uit. ,,Als zodanig hebben wij gezegd: ga er zorgvuldig mee om en probeer te behouden wat er te behouden valt. Al sinds 1920, dus iets meer dan honderd jaar, heeft het pand een horecafunctie.” 

LUNCHROOM CENTRAAL In de begintijd zat lunchroom Centraal erin, vlakbij het station van Zeist waar nu de Jumbo en appartementen staan. ,,Die werd uitgebaat door Jan Dunselman, de zoon van de bekende banketbakker Dunselman aan de Dorpsstraat. Destijds was die plek op de hoek van de Slotlaan en Stationslaan de toegang tot Zeist, waar mensen naar toe kwamen om in het bos te wandelen of te winkelen.”

CHINEES RESTAURANT Het aanstaande vertrek van Chinees Restaurant Lin Fa aan de Slotlaan in Zeist gaat de eigenaren niet in de koude kleren zitten. ,,Sommige van onze klanten komen hier al langer dan wij.” De nieuwe eigenaar kan het pand niet klakkeloos slopen. ,,Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld weer horeca op die plek komt,” stelt de Adviesraad Erfgoed Zeist.

REACTIES ‘’Wat jammer, het is een begrip op de hoek van de Stationslaan!’’ ,,Dat zal wennen zijn.’’ ,,Ik kom er al zolang ik leef.’’ De reacties zijn niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Chan en Jun, het echtpaar dat Lin Fa sinds 1995 runt, krijgen veel steun van klanten nu het vertrek naar de nieuwe locatie definitief is. Vaste klanten bieden zelfs hulp aan voor de verhuizing. 

STEYNLAAN Anderen willen graag hun eigen stoel meenemen naar de Steynlaan. ,,Wij zijn een stukje geschiedenis van Zeist”, zegt Jun. ,,Vooral oudere mensen denken heel erg mee. Sommige van onze klanten komen hier al langer dan wij.”

HUIDIGE PLEK Chan en Jun namen in 1995 de zaak over van de vorige eigenaar. Sinds 1971 zit het Chinese restaurant al op de huidige plek. Aan meer dan een halve eeuw historie komt een einde. ,,Wij kwamen er niet uit met de eigenaar van het pand”, laat Chan weten. ,,Hij wilde het aan ons verkopen, maar het bedrag dat hij wil hebben, kunnen wij niet betalen.”

EMOTIES Voor Chan en Jun gaan bij het aanstaande vertrek de nodige emoties gepaard. ,,We zitten hier 27 jaar en de vorige eigenaren van het restaurant nog veel langer”, vertelt Jun. ,,Wij zijn meegegroeid met het restaurant. Al onze vaste klanten kennen deze locatie. 

Gelukkig kent iedereen ook onze nieuwe plek in de oude pand van Van Kuijzen Keukens aan de Steynlaan. Voor ons is het heel belangrijk dat we in het centrum kunnen blijven.”

OPENING IN NOVEMBER Het streven is om het nieuwe restaurant met afhaalcentrum in november te openen, maar Chan houdt een stevige slag om de arm. ,,We weten niet of alle spullen op tijd zijn. Iedereen is druk en iedereen heeft last van een personeelsgebrek. Onze toeleveranciers moeten de spullen leveren, maar dat betekent niet dat het er op tijd is. We gaan in eerste instantie meer afhaal doen met daarbij een klein restaurant. Dan kunnen we in elk geval open. Daarna kunnen we het restaurant uitbreiden, maar dan moet wel het eerste deel helemaal klaar zijn.”

NIEUWE EIGENAAR Volgens Edward Broertjes, die per 1 augustus eigenaar is geworden van het pand waarin Lin Fa zit, zijn er nog geen concrete plannen. ,,We gaan er nu vanuit dat Lin Fa er tot eind november zal zitten. Op dit moment weten we nog niet wat we ermee gaan doen. Iedereen is op vakantie. Er kan een nieuwe exploitant in komen. Er zit woonruimte boven Lin Fa. Dat zal waarschijnlijk zo blijven. Verder is er nog niets concreet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie