Petra Bakels wil zich er onder meer graag voor inzetten dat Zeist wat schoner wordt.
Petra Bakels wil zich er onder meer graag voor inzetten dat Zeist wat schoner wordt. Foto: René Borkent

NDZ wil betrokkenheid stimuleren

15 februari 2022 om 14:41 Lokaal/Evenementen

Petra Bakels is de nummer 2 op de lijst van de lokale partij Nieuw Democratisch Zeist. Ze woont al sinds 1967 in dit dorp en ze heeft veel zien veranderen, ook in Kerckebosch, de wijk waar ze nu al jaren woont.

door René Borkent

Zeist - ,,De Slotlaan was nog een statige laan, daar ging je ‘schumen’. De City bioscoop was er nog, Belcour juist niet.’’ 

Op een gegeven moment was er een Ronde Tafel over de plannen voor de wijk Kerckebosch. Iedereen stond op z’n achterste benen en ook Bakels was er niet blij mee en voorzag een enorme toename van de verkeersdrukte. 

Er werd een actiegroep van wijkbewoners opgericht met het doel om het plan alsnog af te wenden. Dat lukte niet, maar de plannen werden in de loop van de realisatie wel aangepast. 

Door de veranderingen in Kerckebosch raakte Bakels ook meer politiek betrokken. Ze werd aangesproken door Sam van der Meij, toenmalig raadslid voor Leefbaar Zeist, een voorloper van NDZ. ,,Hij kwam bij me langs en we bleken dezelfde ideeën te hebben. Vervolgens werd ik gevraagd secretaris van de partij te worden.”

NDZ MAAKT ENTREE

In 2014 maakte Nieuw Democratisch z’n entree in de Zeister gemeenteraad met twee zetels. In 2018 kon de partij dit aantal verdubbelen naar vier.  Daar zijn er nu nog drie van over.

Bakels: ,,NDZ heeft drie pijlers: inwonergericht, realistisch duurzaam en economisch vitaal. We hebben kunnen bijdragen aan goede ontwikkelingen in Zeist: de Maaltijd van Zeist, de Inwoners Advies Commissie, het voorkomen van sloop in Griffensteijn. We hebben wel dingen op de agenda gezet. 

De permanente horeca in het Walkartpark gaat niet door. verkeersmaatregelen in het centrum zijn teruggedraaid. Daar hebben wij een steentje aan bijgedragen. Onze slogan is: ‘En nu bepaalt u!’

 Je hoort zo vaak dat partijen zeggen dat ze naar de inwoners luisteren. Maar hóren ze ook wat de inwoners zeggen? Hoor je de protesten, de aanbevelingen? De betrokkenheid van de inwoners die we allemaal zo graag willen, die moeten we wel stimuleren. Zo kun je mensen enthousiasmeren om mee te doen.’’

BURGERPEILINGEN

NDZ pleit voor burgerpeilingen in de lokale media en via een website. dat kan gaan over diverse onderwerpen. Verder zou de partij een burgerberaad in willen stellen, náást de gemeenteraad. 

Per onderwerp zouden in dat beraad mensen kunnen deelnemen die op dat punt verstand van zaken hebben. En als je kiest voor een systeem van inloten in dat beraad, dan hoor je ook niet altijd alleen maar dezelfde mensen.

We willen geen windmolens in het groen

Net als de Groene Driehoek is NDZ geen voorstander van de plaatsing van windmolens in Zeist. ,,Daar is Zeist niet geschikt voor. We willen geen windmolens in het groen. We willen wel meer zonnepanelen op de daken. De woningcorporaties kunnen dingen doen.’’

BUURTBESTUREN

Verder zou Bakels willen dat Zeist wat schoner wordt. ,,Er is beter groenonderhoud nodig. Daarom zijn we ook erg voor buurtbesturen, die zaken kunnen aanbrengen bij de gemeente. Die besturen kiezen dan zelf de kwaliteit van hun woonomgeving. Ze verdelen zelf het wijkbudget. Want dat is wat NDZ wil: dat de inwoners bepalen.”

Bij de volgende verkiezingen hoopt NDZ opnieuw twee zetels erbij te winnen. Dat zou het totaal op zes brengen. ,,Maar: de inwoners bepalen het’’, zegt Bakels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie