Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur (vierde en vijfde van links) kregen een Koninklijke Onderscheiding, ondermeer voor hun onderzoek naar onderduikers in Zeist.
Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur (vierde en vijfde van links) kregen een Koninklijke Onderscheiding, ondermeer voor hun onderzoek naar onderduikers in Zeist.

Lezing: joodse onderduikers in Austerlitz

4 mei 2023 om 08:34 Historie

AUSTERLITZ Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur geven op woensdag 10 mei, 20.00 uur, een presentatie over ‘joodse onderduikers in Austerlitz’ in Dorpshuis Het Trefpunt aan de Schoolweg 2 in Austerlitz. Toegang is gratis.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat in Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder, Huis ter Heide en elders in Zeist in totaal honderden joodse mensen onderdoken tijdens de bezetting. Veel meer dan bekend was. Aan al die onderduikers en onderduikgevers is het grote herdenkingsboek ‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ (2020) gewijd, een boek van 630 pagina’s en bijna 2,5 kilo.

DIEP-TRAUMATISCH

De belangstelling voor dat boek heeft alle verwachtingen overtroffen: twee keer op de nationale tv, meerdere krantenartikelen, meer dan 450 kopers en tientallen nieuwe meldingen van onderduiksituaties. Duidelijk is geworden dat onderduiken – een diep-traumatische ervaring – na de bevrijding te weinig aandacht heeft gekregen.

VERRAAD

Voor meer dan honderd joodse mensen eindigde de onderduik in deze contreien helaas tragisch, meestal door verraad. Zeven onderduikers in Austerlitz werden het slachtoffer van zulke drama’s. Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur, die het herdenkingsboek schreven, zijn door de Stichting Lokaal Austerlitz uitgenodigd daar een lezing over te geven.

AANVULLEND ONDERZOEK

Zij zullen uiteenzetten wat onderduiken inhield en ook andere onderduiksituaties in Austerlitz bespreken. Hopelijk waren die wel levensreddend, maar daarvoor is nog wel aanvullend onderzoek nodig. Nieuwe informatie wordt daarom zeer op prijs gesteld. Alle informatie zal verwerkt worden in een afrondend rapport, ook voor wetenschappelijk onderzoek door de Vrije Universiteit in Amsterdam naar joodse onderduik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie