Leerlingen van het CLZ onthullen de gedenksteentjes voor Joke Folmer en Antonie Samsom, op de stoep voor de school.
Leerlingen van het CLZ onthullen de gedenksteentjes voor Joke Folmer en Antonie Samsom, op de stoep voor de school.

Twee gedenksteentjes voor Christelijk Lyceum Zeist

9 mei 2023 om 16:55 Historie

ZEIST Een ‘brandhaard van verzet’ was het Christelijk Lyceum in de Tweede Wereldoorlog volgens ooggetuigen. De verhalen van een leerlinge en van een docent zij zó bijzonder, dat ze herinnerd moeten worden. Daarom hebben leerlingen van de school samen met wethouder Walter van Dijk maandag op initiatief van het Geheugen van Zeist twee gedenksteentjes geplaatst voor de school. 

De steentjes herinneren aan Joke Folmer, leerlinge in de oorlogsjaren, en aan Antonie Samsom, docent klassieke talen. In zijn woning aan de Homeruslaan 18, waar ook een steentje geplaatst is, boden hij en zijn gezin onderdak aan drie Joodse mensen, die daardoor de oorlog overleefden. Over Samsom, die heel driftig kon worden, doen veel verhalen de ronde. Dick van de Kamp van het Geheugen van Zeist vertelde een verhaal van Sijke Pool, die leerling bij Samsom was. ,,Je moet weten dat Duitse soldaten het sportveld achter de school gebruikten. Ze marcheerden langs ons lokaal en zongen uit volle borst. En Samsom ontstak in grote woede, kan ik wel zeggen. Hij deed een raam open en spuugde naar buiten en naar beneden, want onze klas was één hoog. De sfeer op school was overigens erg anti-Duits.’’

Joke Folmer woonde op de Homeruslaan 57. Toen haar Joodse hartsvriendin Rosette Bannet niet meer naar school mocht, bracht zij haar thuis haar huiswerk. Dat was de eerste van een lange reeks verzetsdaden. Ze hielp 320 mensen het land ontvluchten. Ze werd gearresteerd, ter dood veroordeeld en naar Duitse kampen gestuurd, maar ze overleefde de oorlog. Tientallen jaren na de oorlog begon ze voorlichting te geven over die tijd. Ze is niet lang geleden op 99-jarige leeftijd overleden. Ook voor haar ouderlijk huis op de Homeruslaan is een gedenksteentje geplaatst. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie