De informatieavond was druk bezocht. Een foto ''van achteren'', want een aantal mensen op de voorste rij wilde niet herkenbaar in beeld.
De informatieavond was druk bezocht. Een foto ''van achteren'', want een aantal mensen op de voorste rij wilde niet herkenbaar in beeld. René Borkent

Informatieavond over discotheek aan Dorpsstraat Zeist trekt veel bezoekers

26 mei 2023 om 17:43 Maatschappelijk

ZEIST De emoties lopen op in de discussie over de discotheek op de Dorpsstraat. Een informatieavond in de Walkartkerk werd druk bezocht. Vooral de tegenstanders roeren zich. Ze hebben nergens vertrouwen in: de gemeente liegt en de pers mag geen foto maken waar bezoekers herkenbaar op staan. 

Bij aanvang van de bijeenkomst roept gespreksleider Remco Bontenbal de bezoekers nog op om elkaar met respect te benaderen. Hij heeft er een flinke klus aan, donderdagavond. 

Er is sprake van geheime deals, duistere afspraken en een gemeente die de belangen van omwonenden doelbewust verkwanselt. Vooral de voorste rijen van de kerkzaal zijn gevuld met mensen met een duidelijke boodschap: tegen! 

Bontenbal probeert wel om ook de bezoekers van de achterste rijen aan het woord te laten, maar de voorste rijen eisen steeds weer het woord op, ook als Bontenbal met zijn microfoon op een andere plek staat.

VERGUNNING

Ondertussen probeert wethouder Walter van Dijk de bezoekers uit te leggen wat de stand van zaken is: de eigenaar van de toekomstige discotheek heeft een vergunning aangevraagd in de categorie 5: dat is de zwaarste categorie. Krijgt hij die vergunning, dan mag hij z’n zaak openen en in het weekend tot vier uur ‘s nachts open zijn. Voor sommige omwonenden is dat een schrikbeeld, ze vrezen (opnieuw) herrie, ruzies op straat en rommel, net als voorheen, in 2019 en eerder, toen er nog een andere discotheek zat. 

De vergunning is nog niet verleend, vertelt wethouder Van Dijk. De gemeente is nog informatie aan het verzamelen. Dan maakt de gemeente een afweging en laat zich daarbij van verschillende kanten adviseren, onder meer door de wijkmanager en de politie. Vervolgens neemt de burgemeester een besluit en dat kan nog (juridisch) aangevochten worden. Maar: als de burgemeester de vergunning verleent is die wel meteen actief. Ingediende bezwaren schorten de inwerkingtreding niet op. Dat zou pas het geval zijn als de rechter een voorlopige voorziening treft: die heeft wel een schorsende werking.

GELDENDE REGELS

De gemeente heeft aan de ondernemer geen enkele formele toezegging gedaan, vertelt de wethouder. Dat de ondernemer ondertussen bijna klaar is met de inrichting van de discotheek is daarbij niet van belang, zegt hij. ,,Sommige ondernemers dienen een aanvraag in en denken dan: ik zie wel. Maar wij kijken gewoon naar de geldende regels. De initiatiefnemers hebben daar ook recht op.’’

Een ander onderwerp is de uitsterfregeling waartoe de gemeenteraad in 2012 besloot, toen het regelmatig onrustig was in en rondom de Tweede Dorpsstraat. In de toelichting op het bestemmingsplan staat dat in een pand waarin horeca in categorie 5 zit, niet opnieuw horeca in deze categorie mag komen als het pand in de tussentijd een andere bestemming heeft gehad. 

Maar het pand waar het nu over gaat wás een discotheek en heeft in de tussentijd geen andere functie gehad. Dus categorie 5 is voor dit gebouw nog steeds van toepassing, stelt de gemeente. En de ondernemer heeft een vergunning aangevraagd in de categorie 5. 

MENSELIJKE MAAT

Een ongeruste bezoeker zegt: ,,Het is net als bij de Toeslagenwet. Er wordt alleen naar de letter van de wet gekeken en niet naar de menselijke maat. Zo lang De Koets open was, was er alleen maar gedonder, herrie, er werd gedeald. Kan de gemeente dan niet op z’n minst voorwaarden in de vergunning opnemen?’’

Martijn Bosma, adviseur Veiligheid van de gemeente Zeist, antwoordt: ,,We moeten scherp zijn op de nieuwe situatie’’. Waarna hij eraan toevoegt dat de eigenaar van de nieuwe discotheek mikt op een ouder publiek. En bezoekers moeten entreegeld betalen. Dat schrikt de jongste potentiële bezoekers af. En de ondernemer wil een streng deurbeleid voeren. ,,Dus waarschijnlijk veroorzaakt de nieuwe discotheek minder overlast.’’ 

Het dealen van drugs tegengaan is een lastiger klus: ,,Die boefjes zijn niet op hun achterhoofd gevallen’’, vertelt Bosma. ,,Ze weten wanneer we er zijn. En ja, de gemeente kan voorwaarden stellen, maar het dealen van drugs staat niet in het ondernemingsplan.’’ Dat de handhaving een probleem is erkent de gemeente volmondig. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie