Camiel Schuurmans, directeur van RK Zeist, op de bouwplaats van de Zeister Enk.
Camiel Schuurmans, directeur van RK Zeist, op de bouwplaats van de Zeister Enk. Agnes Corbeij

Zeister Enk past precies in het plaatje van RK Zeist

5 november 2021 om 09:00 Nieuwbouw

ZEIST Het bouwen van sociale huurwoningen, van de eerste schets tot de sleuteloverdracht, kan zeker tien jaar duren. Maar soms is het ook gewoon snel voor elkaar. Dat laatste was het geval bij de Zeister Enk, waar de plannen van de ontwikkelaar precies bij de wensen van de woningbouwstichting pasten.

door Agnes Corbeij

Het terrein tussen de Utrechtseweg en de Laan van Eikenstein, waar voorheen Rabobank gevestigd was, is inmiddels bouwklaar gemaakt. In totaal worden hier het komende jaar 100 woningen gebouwd, waaronder 24 sociale huurwoningen. De wijk is ruim opgezet en heeft een dorpse, landelijke uitstraling. Dat geldt ook voor de sociale huurwoningen. 

VERKOPEN Dat laatste is opvallend. Vaak genoeg wordt bij dergelijke wijken een blokje appartementen toegevoegd om te voldoen aan de eis vanuit de gemeente om een derde sociale huurwoningen te bouwen. Andere woningbouwverenigingen verkopen eengezinswoningen om van de opbrengst later weer appartementen te kunnen bouwen.  

Dat heeft niet alleen met geld te maken, maar ook met demografie. Gezinnen zijn in Nederland nu eenmaal gemiddeld kleiner dan vijftig jaar geleden en er zijn veel meer eenoudergezinnen en alleenstaanden. Toch is Camiel Schuurmans, directeur van RK Zeist (voorheen RK Woningbouwvereniging) heel blij met deze nieuw te bouwen eengezinswoningen. 

ONBETAALBAAR Schuurmans: ,,Wij vinden het ontwerp heel mooi, juist omdat het grondgebonden is. Ook hier is vraag naar in Zeist en het is vaak onbetaalbaar voor de mensen die het nodig hebben. Hoogbouw past ook niet in dit ontwerp.” RK Zeist verkoopt dan ook geen eengezinswoningen. ,,Dat hebben we nooit gedaan en zullen we ook nooit doen. Er is een schrijnend tekort aan sociale huurwoningen, in welke vorm dan ook. Dan ga je toch niet verkopen?”


Een sfeerimpressie van de te bouwen sociale huurwoningen op de Zeister Enk - BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Er ging aan deze samenwerking tussen ontwikkelaar, gemeente en RK Zeist geen lang proces vooraf. Schuurmans: ,,Wij hadden bij de gemeente aangegeven dat als er een ontwikkelaar op zoek was naar een sociale investeerder, wij graag in contact zouden komen. Een paar maand later belde de gemeente. Met ontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hadden wij al goede contacten, dus dat was zo beklonken.”   

GROEI RK Zeist is de kleinste woningbouwcorporatie in Zeist, naast grote broer Woongoed Zeist, die ontstond na een fusie in 2017 van Seyster Veste en De Kombinatie. RK Zeist heeft zo’n 1100 woningen. Schuurmans: ,,In tien jaar tijd zijn er 200 bijgekomen. Die groei willen we doorzetten.” Volgens Schuurmans is het een voordeel om klein te zijn, in dit geval. ,,Als kleine organisatie zijn we veel wendbaarder om projecten op te pakken.”

Ook op het terrein ernaast, waar de voormalige jeugdgevangenis Eikenstein staat, is RK Zeist betrokken. ,,We zijn mede-eigenaar. Het monumentale pand is van ons. We houden van monumenten.” Dat blijkt al wel uit het feit dat het kantoor van RK Zeist al jaren in een oud nonnenklooster aan de Hortensialaan gevestigd zit. ,,Van de oude jeugdgevangenis willen we 84 appartementen maken.” Dit proces duurt langer. ,,Hier gaat het niet om nieuwbouw, maar om verbouw. Dat is ingewikkelder.”

RK Zeist richt zich dan ook niet alleen op snelle, kleine projecten zoals de Zeister Enk. Ook de plannen voor grootschalige woningbouw in het stationsgebied houdt Schuurmans in de gaten. ,,We verwachten dat dit nog heel lang duurt, omdat er heel veel eigenaren van gebouwen zijn in dat gebied, die allemaal een belang hebben. Maar het is goed om vanaf het begin betrokken te zijn bij het ontwikkelen van de visie op het gebied.”       

CONSERVATISME Schuurmans zou graag het sentiment in Zeist veranderen. ,,Het bestuur van Zeist ziet de urgentie van het bouwen van sociale woningen wel, maar binnen de samenleving heerst een soms eng conservatisme. Iedereen die geen vijf ton voor een woning neer kan leggen, moet maar buiten de gemeente verder zoeken, dat is het sentiment. Daar zouden we graag vanaf willen.”


RK Zeist wil dat ook leerkrachten en verplegers in Zeist kunnen wonen. - RK Zeist

Om dat sentiment te veranderen, voerde RK Zeist een campagne, met een tekening in de Nieuwsbode over de vraag is wat voor Zeist de inwoner wil wonen. ,,Willen we dat ook de verpleegster, leerkracht en politieagent in Zeist kan wonen, of hebben we die hier niet nodig?” 

GEEN SEGREGATIE Schuurmans zou wel duizend sociale huurwoningen bij willen bouwen. Niet zoals in de jaren zeventig gebeurde in Vollenhove. ,, Met terugwerkende kracht zou je een dergelijk groot project nu misschien niet meer zo bouwen. We hebben geleerd dat we sociale huurwoningen altijd versnipperd moeten bouwen, zodat mensen door elkaar wonen. Segregatie moeten we voorkomen, want dat vergroot de maatschappelijke ongelijkheid.”

Ook elders in de regio staan woningbouwverenigingen klaar om bij te dragen aan het tekort aan sociale huurwoningen, zo was dit voorjaar te lezen in Bunniks Nieuws

RK Zeist wil dat ook leerkrachten en verplegers in Zeist kunnen wonen.
Een sfeerimpressie van de te bouwen sociale huurwoningen op de Zeister Enk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie