Het gebouw waar ooit de bekende boekhandel Kraal gevestigd was maakt plaats voor nieuwbouw.
Het gebouw waar ooit de bekende boekhandel Kraal gevestigd was maakt plaats voor nieuwbouw. René Borkent

Nieuwbouw op plaats Boekhandel Kraal: iconisch gebouw verdwijnt

10 oktober 2022 om 08:01 Nieuwbouw

ZEIST De firma Bridges Re is druk bezig in het pand op de hoek van de Slotlaan en de Weeshuislaan.

door René Borkent 

Er komt een nieuw gebouw met twaalf huurwoningen in drie lagen bovenop de winkelruimte. Het gebouw krijgt dezelfde hoogte als de flat aan de andere kant van Pandarve. 

BETAALBAAR EN VRIJE SECTOR Er komen ‘’betaalbare’’ en een paar vrije sector woningen: verschillende types, in grootte variërend van 55 tot 85 vierkante meter. 

ZONNEPANELEN EN WARMTEPOMP Ze krijgen extra zonnepanelen en elke woning krijgt een eigen warmtepomp. En er komt een berging voor fietsen met oplaadpalen voor de elektrische fietsen. Bridges Re verwacht dat de bouw eind 2023 klaar is. De oplevering vindt dan begin 2024 plaats. Het wachten is nog op enkele vergunningen. Van binnen wordt het nog staande huis al helemaal gestript. Dat is nodig omdat er asbest aanwezig is. Midden oktober begint de sloop. 

RIJKE HISTORIE Het huis werd gebouwd in 1894. De eerste bewoner was kandidaat notaris A.P. Schröder. Waarschijnlijk was hij huurder en was het gebouw in eigendom van architect Jan Meerdink. Het gebouw kreeg de naam Huize Suriname. Pandarve is gevestigd in het oorspronkelijk bijbehorende koetshuis.

GROTE ETALAGES VAN KRAAL Maar bekend is het huis vooral omdat de boek-, muziek- en kunsthandel van Jan-Willem Kraal zich hier vestigde. J.W. Kraal begon in 1904 op de Montaubanstraat, maar verhuisde in 1907 naar het pand dat nu gesloopt wordt. Hij liet het pand verbouwen en voorzien van grote etalages. Deze zijn later meerdere malen aangepast en een gedeelte van de kenmerkende gevelornamenten zou verdwijnen. Kraal was meer dan zestig jaar een begrip in Zeist als uitgever van onder meer prentbriefkaarten, reisgidsen en plattegronden van Zeist, die hij in zijn winkel verkocht. In 1957 droeg J.W. Kraal het stokje over aan zijn schoonzoon. 

De winkel werd in 1968 overgenomen door uitgeverij Bruna en deed sindsdien dienst als modezaak; Hij Herenmode, Steps en als laatste Vero Moda waren er gevestigd.

ZEISTER GESCHIEDENIS ,,We raken een iconisch gebouw, een stukje geschiedenis van Zeist kwijt’’, zegt Saskia van Ginkel- Meester. Zij is architectuur- en bouwhistorica.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie