Bethesda
Bethesda Vereniging Bosch en Duin eo

Projectontwikkelaar heeft vrij baan voor Bethesdaplan in Den Dolder

18 oktober 2022 om 10:55 Nieuwbouw

DEN DOLDER Niets staat de projectontwikkelaar meer in de weg om de plannen voor het voormalige Bethesdaterrein aan de Paltzerweg 210 uit te voeren. Er komt een groot gebouw met ruim 120 zorgappartementen. 

De Raad van State heeft bepaald dat het bestemmingsplan voor Den Dolder Zuid op de juiste wijze is vastgesteld en dat de vergunningaanvraag past binnen dat plan. Omwonenden die tegen de plannen in beroep zijn gegaan hebben nu geen mogelijkheden meer voor verzet: de Raad van State is het hoogste orgaan waar bezwaar gemaakt kan worden. 

ZORGGIGANT Schavast BV heeft in 2017 de grond aangekocht met de bedoeling daar een zorgcomplex te bouwen. Het bedrijf werkt daarbij inmiddels samen met de ORPEA groep, die in meer dan twintig landen bijna duizend vestigingen heeft voor onder meer zorg voor ouderen. 

VILLA STENIA Deze groep gaat de zorgappartementen exploiteren. ORPEA is op meerdere plekken in Zeist actief; onder meer met de ontwikkeling van Villa Stenia op het Steniaterrein.  

De gemeente heeft eind 2020 de vergunningaanvraag voor de bouw van dit complex goedgekeurd omdat het niet strijdig is met het huidige bestemmingsplan. De gemeente kan een aanvraag dan niet weigeren.

VEEL TE MASSAAL Omwonenden en Belangenvereniging Den Dolder hebben alle juridische mogelijkheden aangegrepen om de plannen tegen te houden. Zij vinden het bouwplan veel te massaal voor de omgeving en zijn bang voor verkeersoverlast in de omgeving. Tot aan de Raad van State hebben ze bezwaar gemaakt. In afwachting van een uitspraak mochten de ontwikkelaars de vergunning nog niet benutten. Na de laatste beslissing van de Raad van State staat het ze vrij om zonder verder overleg met omwonenden hun plannen uit voeren.    

BLIJVEN PRATEN Het gemeentebestuur laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat alles is geprobeerd om betrokken partijen nader tot elkaar te brengen. De eigenaar (Schavast) wil alleen nog maar de formele procedures doorlopen. De toekomstige exploitant, (een dochter van) de ORPEA groep en de omwonenden zijn nog wel in gesprek, al liggen volgens de gemeente de standpunten ver uit elkaar.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie