Gerard Bonefaas met een van zijn werken.
Gerard Bonefaas met een van zijn werken. Foto: Adriënne Nijssen

Beeldhouwer met passie

9 september 2021 om 09:30 Overig

Begonnen met Teleac-cursus

ZEIST - Gerard Bonefaas is beeldhouwer. Niet direct iets dat hij als kind al wilde worden. Sterker nog, hij moest eerst vader worden om via zijn dochter te ontdekken dat hij het in zich had.

Adriënne Nijssen

,,Mijn dochter moest een afstudeerproject voor CKV inleveren, van de school kreeg ze een stuk speksteen mee. Maar de dag voor ze het kunstwerk in moest leveren, had ze nog steeds niets gemaakt.”

Gerard besloot zijn dochter te helpen en zo begon het. ,,Ik vond het leuk, een mooi tijdverdrijf. Ik volgde een cursus Beeldhouwen op tv van Teleac. Speksteen is heel zacht en ik werd ook nieuwsgierig naar andere steensoorten.”

Tijdens open atelierroute ging Gerard langs kunstenaars en kwam bij Greet van Dijk terecht. Hij wilde weten waar hij stond als beeldhouwer en vroeg Greet was zij van zijn werk vond. ,,Zij vertelde me dat ik de zachte steen achter me moest laten. Ze gaf me een stukje marmer mee. Ik mocht dat uitproberen. Maar dat is een heel andere techniek, ik vond het maar niks. Een jaar later zag ik haar weer en ze vroeg me hoe het gegaan was. Ik had er dus niks mee gedaan. Ik zocht toen naar een docent en kwam terecht in Driebergen bij Frank Linsewski. Ik had een intakegesprek, ik wilde graag torso’s maken en ik wilde ook graag groter gaan werken. We zochten samen een stuk hardsteen uit van rond de honderd kilo. Daarvan maakte ik mijn eerste torso terwijl ik me de techniek eigen maakte. Het vervelende van beelden maken uit marmer is dat de steen veelal geleverd wordt in gezaagde blokken. Het dodelijke van hakken in zo’n blok is dat je heel lang naar de steen kunt kijken, maar het blijft een blok. Dat proces moet je doormaken.”

Tegenwoordig werk Gerard vrijwel alleen nog in hardsteen en marmer, een enkele keer in albast. ,,Marmer heeft verschillende gradaties. Ik heb ook een beeld van zwart Italiaans marmer gemaakt. Sommige stenen zijn zo homogeen dat je lang kunt door polijsten. Als je hem daarna dan in de was gaat zetten, dat is zo mooi. Dat is echt opwindend,” zegt Gerard gepassioneerd.

Een volgende fase in zijn ontwikkeling als beeldhouwer is graniet, dat is nog harder.,,Daarvoor moet je het gereedschap aanpassen. Ik heb nu een stuk graniet liggen, ik wil het in elk geval een keer proberen.”

Gerard beeldhouwt niet alleen om te verkopen. ,,Soms doe ik het toch, want daar kan ik dan weer nieuw materiaal van kopen. Ik verkoop bij voorkeur aan mensen waar ik een klik mee heb. Ik vind het vooral heerlijk om mijn kunst te laten zien en mijn verhaal te doen.”

De eerste tentoonstelling van Gerard was bij P‘Arts, destijds nog in Zeist. ,,We hielden een expositie met een aantal beeldhouwers. Er kwamen veel mensen kijken. Ze komen voor jou, dat streelde mijn ego.”

Het beeld op de foto is gemaakt van albast. ,,Er zit een heel verhaal achter dit beeld. Ik maakte het meerdere keren omdat elke keer als ik het beeld klaar had er wel weer iemand was die het om bepaalde reden graag wilde kopen. Ik wilde er zelf ook graag een. Maar dat lukte steeds niet. Uiteindelijk heb ik het beeld nu dus zelf ook.´´

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie