Valerie Ritchie: ,,Opvoeden is het belangrijkste wat we doen.
Valerie Ritchie: ,,Opvoeden is het belangrijkste wat we doen." Ellis Plokker

Positief opvoeden geeft rust

1 oktober 2021 om 17:45 Overig

Volgende week, van 4 tot 10 oktober, is het de Week van de Opvoeding. Opvoedcoach Valerie Ritchie uit Zeist biedt in die week een gratis online workshop aan. Ze vertelt over de opvoedfilosofie die bij haar thuis meer rust bracht.

door Ellis Plokker

Zeist - Het valt Valerie Ritchie op dat op het thema ‘opvoeden’ een taboe ligt. Veel mensen denken: ‘Dat moet ik toch gewoon kunnen?’. Tegelijkertijd worstelt iedere ouder er soms mee. Ritchie: ,,Met een pasgeboren baby heb je te maken met een hechtingsproces, het bieden van troost, warmte en zorg. Vanaf een jaar of twee wordt het opvoeden meer actief, dan zie je duidelijk dat kinderen een eigen wil krijgen. Het is heel waardevol als je dan over opvoeden nadenkt en met anderen kan praten over hoe je het aanpakt. Daarom werkt een training in een groep vaak goed.” Ritchie biedt behalve de workshop ook trainingen aan, gericht op positief opvoeden. Ritchie: ,,Ik leer ouders praktische tools, over hoe ze problemen kunnen oplossen en hoe ze machtsstrijd kunnen voorkomen. Zo kunnen ze weer verbinding met hun kind voelen. Uiteindelijk zullen ze thuis meer harmonie ervaren.” 

Ritchie werkt vanuit ‘Positive Discipline’, een in de Verenigde Staten ontwikkelde methode. Met het woord ‘discipline’ wordt bedoeld: opvoeden, begeleiden en aanleren. Positieve discipline is een opvoedfilosofie, gebaseerd op de kennis van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs. Zij gaan ervan uit dat verbinding en respect voor elkaar heel belangrijk zijn. Basisgedachten achter hun theorie zijn onder andere het idee dat kinderen de basisbehoeften hebben dat ze erbij willen horen en van belang willen zijn. Ze gaan ook uit van het aanleren van vaardigheden en daarbij van het lange termijn effect daarvan voor het kind.

Ritchie is psycholoog en heeft een post-master opleiding gevolgd als opvoedcoach. Daarna volgde ze trainingen in verschillende opvoedfilosofieën. Ritchie: ,,Opvoeden is heel belangrijk, maar we worden er niet voor opgeleid. Veel ouders doen hun best, maar lopen er vaak tegenaan, dat het niet gaat zoals ze graag zouden willen. Dat gebeurde ook bij mij thuis, want ik wilde graag de controle houden, maar kinderen hebben een eigen wil. Sinds ik zelf de principes van Positive Discipline toepas, is er meer rust in huis.” Ritchie heeft zelf drie kinderen, van 14, 12 en 9 jaar. Een vraag die Ritchie vaak van ouders krijgt is: ‘Hoe los ik ruzies op?’ Ritchie vertelt: ,,Ouders hebben het vaak heel druk en geven soms bevelen, zoals ‘Zet je schoenen in de gang’. Als je daar soms een vraag van maakt in plaats van de hele dag ‘doe dit, doe dat’ te zeggen, dan wordt de verhouding anders. Kinderen zijn dan vaak meer geneigd om mee te werken. Vragen zoals ‘Waar horen jouw schoenen te staan?’ of ‘Hoe zou je deze ruzie met je broer op kunnen lossen?’ zetten kinderen aan het denken. Dan kom je weer in verbinding met je kind.”

De online workshop is op donderdag 7 oktober om 20.00 uur. Ritchie geeft cursussen voor ouders, aan maximaal twaalf personen. Ze geeft ook een cursus voor ouders van tieners. 

www.theparentalcoach.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie