Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aantal Nederlanders wat in Europa op vakantie gaat groeit

Partnercontent

Onlangs publiceerde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantiemonitor. Uit dit onderzoek blijkt dat dit jaar een groter aantal Nederlandse gezinnen voor een vakantie buiten Nederland kiest dan een jaar eerder. Vorig jaar besloot 39% van de Nederlandse huishoudens in eigen land te blijven; dit jaar ligt dat percentage op 29%. Een belangrijke reden om voor vakantie in Europa, buiten Nederland te kiezen is het feit dat je vrijwel altijd mooi weer hebt in deze landen. Zeker in Spanje, Portugal en bijvoorbeeld Griekenland ligt de temperatuur vrijwel de hele zomer boven de 25 graden Celsius en is het droog. In Nederland heb je die zekerheid op mooi weer allerminst. Dit bleek ook afgelopen jaar, toen het aantal zomerse dagen veel lager lag dan het gemiddelde voor Nederlandse zomers.

Vakantiegangers zoeken online naar inspiratie 

Veel Nederlanders die op zoek gaan naar een leuke vakantiebestemming voor de komende zomer doen dit online. Het aantal mensen wat een fysiek reisbureau zoekt is de afgelopen tijd fors afgenomen. Onder meer Woty reisinformatie en tips is een platform waar veel informatie te vinden valt over de verschillende vakantiebestemmingen in Nederland, in Europa en elders in de wereld. Kijk ook eens naar andere landen dan Spanje en Frankrijk. Landen als Albanië, Slowakije en bijvoorbeeld Hongarije winnen de laatste jaren aan populariteit onder Nederlanders.

Veel mensen hebben al een vakantiebestemming gekozen 

Uit hetzelfde onderzoek van NBTC blijkt dat veel Nederlanders dit voorjaar al wisten waar zij de komende zomer naar toe zullen gaan. 80% gaf in april aan al een vakantiebestemming te hebben gekozen. Dat percentage ligt aanmerkelijk hoger dan een jaar eerder in april. Destijds wist 70% van de Nederlandse huishoudens waar de reis in de zomer naar toe zou gaan. Deze cijfers betekenen overigens niet, dat ieder huishouden de vakantie ook daadwerkelijk geboekt heeft. Men wacht nog even, om er zeker van te zijn dat de vakantie dit jaar door kan gaan. De afgelopen jaren werd men meermaals op het laatste moment teleurgesteld door een uitbraak van het coronavirus. De verwachting is gelukkig niet, dat hier dit jaar sprake van zal zijn.

Groot aantal geboekte vakanties in het voorjaar

Niet alleen komende zomerperiode kiezen veel gezinnen voor een vakantie in Europa. Ook tijdens de afgelopen krokus- en meivakantie trokken veel huishoudens naar het buitenland. De drukte op de luchthaven, met name op Schiphol, zal je vast niet ontgaan zijn. Het is in lijn met hetgeen we in de herfst- en kerstvakantie zagen. Ook toen was het er ontzettend druk. Niet iedereen bleef in de meivakantie binnen Europa. Reizen naar bestemmingen buiten Europa beginnen langzaamaan weer in trek te raken. Denk aan bestemmingen als de VS, Indonesië en Thailand. De verwachting is dat de populariteit van deze reizen de komende maanden verder toe zal nemen.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren