Tiny houses in het Waterwinpark
Tiny houses in het Waterwinpark

Verbazing over keuze van CDA voor ‘interpellatie’ over woningbouw in waterwingebied in Zeist

28 maart 2024 om 07:38 Politiek

ZEIST Het CDA oogste weinig begrip voor haar actie om burgemeester en wethouders het vuur na aan de schenen te leggen over de woningbouwplannen in het waterwingebied in Zeist.

Het gebeurt regelmatig dat leden van de gemeenteraad vragen stellen aan de burgemeester of wethouders over zaken die zij belangrijk vinden. Die vragen zijn openbaar, op een gegeven moment komen er antwoorden en die zijn ook openbaar. Maar er is ook een zwaarder middel: een interpellatie. En de fractie van het CDA koos voor een interpellatie over de woningbouwplannen in het waterwingebied.

In een interpellatie kan een fractie een punt ter bespreking opvoeren wat niet op de agenda van de vergadering stond. De fractie kan mondeling vragen stellen en krijgt in dezelfde vergadering antwoord op die vragen. Daarop kan een debat volgen. Een interpellatie is dus een vrij zwaar middel dat een raadslid gewoonlijk alleen inzet als hij of zij denkt dat er sprake is van een groot probleem. 

En dat probleem is er niet volgens de meeste andere raadsleden. Ja, de woningbouw op het terrein waar nu nog tiny houses staan, die in 2025 van start zou gaan, loopt vertraging op. Maar het college kan goed uitleggen hoe dat komt, vinden de meeste partijen.    

Het CDA denkt er heel anders over. Raadslid Fluitman stelt dat de raad een tijdspad heeft vastgesteld en dat nu blijkt het het college zich niet aan dat tijdspad kan houden. En daarover heeft het college de raad niet ingelicht totdat er afgelopen dinsdagmiddag, dus kort voor de raadsvergadering van dinsdagavond, een informatiebrief naar de raad kwam. 

Fluitman wees er verder op dat het CDA al sinds 2019 vragen stelt over de plannen en de voortgang ervan. Het CDA is dan ook van mening dat het college is tekortgeschoten in haar plicht om de gemeenteraad goed te informeren.

De discussie van dinsdagavond ging alleen over het proces. In een later stadium, als er concrete plannen op tafel liggen, gaat de gemeenteraad inhoudelijk spreken over dit woningbouwplan.

CDA-fractievoorzitter Marcel Fluitman.
René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie