Informateur Thijs de la Court (rechts) is gesprek met Roel van Nieuwstadt van GroenLinks.
Informateur Thijs de la Court (rechts) is gesprek met Roel van Nieuwstadt van GroenLinks. Mel Boas

Raad Zeist stemt in met voordracht informateur Thijs de la Court

21 maart 2022 om 23:00 Politiek

ZEIST De gemeenteraad van Zeist stemde maandagavond in met de voordracht van Thijs de la Court als informateur voor de coalitievorming in Zeist. De la Court is werkzaam als beleidsmedewerker bij Klimaatverbond Nederland en heeft al eerder als informateur coalitiebesprekingen geleid. 

Door René Borkent

De la Court constateerde maandagvond, ter afsluiting van de vergadering waarin de raad  de verkiezingsuitslag van vorige week besprak, dat er in de Zeister raad grote overeenstemming heerst over de te nemen maatregelen in de komende vier jaar.  

De fractie van GroenLinks had, als grootste partij in Zeist -met 7 zetels- de andere partijen uitgenodigd voor de bespreking van de uitslag. GroenLinks wil graag een coalitie waar in ieder geval D66, de partij die 2 zetels won, van 4 naar 6, ook deel van uitmaakt. 

Roel van Nieuwstadt, de nummer één van GroenLinks, hield verschillende opties open voor het te bereiken akkoord voor de komende vier jaar: van een coalitieakkoord met de partijen die een wethouder gaan leveren tot misschien zelfs een raadsakkoord dat ook andere partijen kunnen ondertekenen. 

Walter van Dijk, voorman van de VVD, toonde zich geen voorstander van een raadsakkoord, maar wel van een inwonersakkoord, een overeenkomst tussen de partijen waar de inwoners over hebben kunnen meepraten. Hafid Boutahar, voorman van D66, wil de inwoners niet alleen betrekken bij de totstandkoming van het akkoord, maar ook bij de uiteindelijk uitvoering. 

TEVREDENHEID Volgens Marcel Fluitman (CDA) wijst de verkiezingsuitslag erop dat een groot deel van de Zeister bevolking best tevreden is. Er waren immers weinig verschuivingen afgezien van het verlies van de VVD van 2 zetels (van 8 naar 6) en de winst van D66.  Fluitman ervaart de onderlinge samenwerking in de raad als ‘’plezierig en respectvol: Geen haat in de raad.’’ 

Volgens Jan Bredius (Nieuw Democratisch Zeist) is de raad nu groener geworden en hij noemde dat positief. Daarnaast hield hij een pleidooi voor één lokale partij. ‘’Eén lokale beweging maakt ons samen sterker.’’ Aan de verkiezingen vorige week deden drie lokale partijen mee die ook zetels behaalden. 

Marjan van Aller, namens Seyst.Nu was niet meteen onder de indruk van de uitnodiging van Bredius: ,,Meneer Bredius, ik ben heel benieuwd’’ was het enige wat ze er in de vergadering over kwijt wilde. ,,Er is een vrouw weggelopen uit uw fractie. Ik wil eerst eens even kijken hoe dat zit.’’ 

De PvdA houdt haar ene zetel in de raad. Uiteindelijk kwamen de sociaal-democraten nét een paar stemmen tekort voor een tweede zetel. Wilma Breddels, het enige PvdA-raadslid, pleitte voor een college dat opschuift naar links. ,,Wij willen de informateur vragen om ditmaal over links te gaan.’’ GroenLinks, D66, CU/SGP, SP en PvdA hebben samen een meerderheid in Zeist. 

De informateur beloofde de raad dat hij streeft naar een snelle en transparante formatie. Woensdag vinden de eerste besprekingen plaats. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie