Er was goede belangstelling voor de thema-avond over eenzaamheid van de ChristenUnie Zeist.
Er was goede belangstelling voor de thema-avond over eenzaamheid van de ChristenUnie Zeist. Eigen foto

‘Als je eenzaam bent, moet je er zelf iets aan doen’

11 februari 2023 om 07:12 Politiek

ZEIST De ChristenUnie Zeist belegde een thema-avond over eenzaamheid. Pieter-Jan de Jong is secretaris van het bestuur van de ChristenUnie Zeist.  Hij maakte verslag van de avond. Dat leest u hieronder.

,,Woensdag 1 februari heeft de ChristenUnie Zeist een thema-avond over eenzaamheidgeorganiseerd. De politiek was aanwezig in de personen Annet Ploeg (raadslid Zeist) en HenriëtteRikkoert (Statenlid provincie Utrecht) en het kabinet in Maarten van Ooijen (Staatssecretaris vanVolksgezondheid, Welzijn en Sport). 

Er waren ook verschillende maatschappelijke organisatiesaanwezig. Onder andere de volgende organisaties: HipHelpt, Kerk en samenleving Zeist, AlgemeneSeniorenvereniging Zeist, Schuldhulpmaatje en de Kringloop.

Alle aanwezigen kregen een groen en rood papiertje. Het groen blaadje betekende eens en het rode blaadje betekende oneens. Een enkeling was maar het oneens met de stelling: ´Sociale media versterken eenzaamheid´. 

De meeste mensen waren het eens met de stelling: ‘Als je eenzaam bent,moet je er zelf iets aan doen’. Zou die uitslag anders zijn met een ander publiek? En iedereen was het oneens met de stelling: ‘Eenzaamheid is niet op te lossen zonder overheidsingrijpen.’

ENERGIEARMOEDE

Cor Nieuwenhuize vertelde over de relatie tussen energiearmoede en eenzaamheid. Mensen kunnen hun huis niet meer warm stoken en durven geen vrienden of familie over koude vloer uit te nodigen. Hij pleit namens het Groene Huis voor maatwerk en dat er geen cheques worden uitgedeeld voor alleen een specifiek soort artikelen.

Henriette Verkoert (kandidaat voor de provincie ChristenUnie) vertelde dat de manier waarop je mobiliteit inricht invloed heeft op de mate van eenzaamheid. Mensen die minder mobiel en minder te besteden hebben kunnen niet zomaar het Openbaar Vervoer nemen. Dit staat op de agenda: zo loopt er een Maas-pilot. De seniorenbond lichtte toe hoe het met de mobiliteit in Zeist was gesteld.De wethouder Wouter Catsburg (verantwoordelijk voor mobiliteit) knikte naast haar instemmend toe.

SOORTEN EENZAAMHEID

Maarten van Ooijen scheen licht in het duisternis door een korte inleiding te geven op de soorten eenzaamheid. Er is sociale eenzaamheid, dan zie je en spreek je weinig mensen. Je hebt weinig contacten. Emotionele eenzaamheid betekent dat je je diepste gedachten niet kan delen met iemand. Vaak gebeurt dat bij mensen die hun levenspartner verliezen. 

De derde is existentiële eenzaamheid. Dan stel je je vaak de volgende vragen. Hoe moet je je verhouden tot het leven? Wat is jouw doel in dit leven? Het is van belang dit onderscheid te maken bij het bespreken van eenzaamheid. 

Hij vertelde ook dat eenzaamheid in alle beleidsterrein doorwerkt. Het speelt bij de aanpak van armoede, energie en het sociale domein (de Participatiewet).

De vraag werd gesteld: wat is de visie van de ChristenUnie hoe omgegaan moet worden met eenzaamheid. Maarten van Ooijen legde uit dat ChristenUnie-politici handelen vanuit de gedachte dat we omzien naar elkaar. Op het gebied van eenzaamheid is de ChristenUnie “Onbeschaamd christelijk”. De ChristenUnie biedt de middenweg. Hij vertelde hoe dit met name op de proppen kwam tijdens de coalitievormingsgesprekken. 

FACILITEREND

De overheid moet faciliterend zijn, vulde Annet Ploeg aan. Annet vertelde ons dat de gemeente Zeist eenzaamheid ook op het vizier heeft. Een tijdje geleden zijn er ouderenbezoeken geweest vanuit de gemeente. Ook is Meander Omnium actief in het aanpakken van dit probleem.

Iemand vertelde vanuit haar werk bij Jeugdzorg en Schuldhulpmaatje dat eenzame mensen vier weken lang twee keer per week vrijwilligerswerk moeten gaan doen. Ze vertellen dan negen van de tien keer dat ze niet meer eenzaam zijn. Daar was iemand het mee oneens. Eenzaamheid kan namelijk ook ontstaan omdat diegene denkt geen waarde te hebben en het gaat bij vrijwilligerswerk juist gaat om het dienen van andere mensen.
We hebben het deze avond ook over de oorzaken gehad en mogelijke oplossingen. Achteraf vertelde iemand mij dat de avond veel te kort duurde. En dat is natuurlijk ook zo. Eenzaamheid is een veelkoppig monster met allerlei verschillende oorzaken en kan niet zomaar aangepakt worden. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we het monster te lijf gaan. We hopen dat deze avond daaraan heeft bijgedragen!’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie