Is er in Zeist ruimte voor windmolens?
Is er in Zeist ruimte voor windmolens? Narcisa Aciko

Windmolens: Drie plekken in Zeist in beeld bij provincie

15 maart 2023 om 08:04 Politiek

ZEIST  In het Klimaatakkoord (2019) is landelijk afgesproken dat er in 2030 veel energie moet worden opgewekt uit zon en wind. De Provincie Utrecht ziet veel gemeentelijke plannen voor het opwekken van zonne-energie, maar te weinig windenergie. En die is wel nodig om de afgesproken 2,4 terrawattuur aan stroom op te wekken, vindt de provincie. 

Windenergie wordt ook opgewekt als het donker is en belasting van het elektriciteitsnet wordt minder groot. De provincie gaat daarom onderzoeken waar het opwekken van windenergie technisch mogelijk is. In de gemeente Zeist kijkt de provincie naar drie plekken: de spoorzone A12, Kamp Zeist en het open gebied bij Brugakker/Couwenhoven.

TE DICHT BIJ WONINGEN

 Volgens het college van B en W is die laatste locatie niet geschikt omdat er niet genoeg afstand tot de woningen is. Ook de natuur in dit gebied en de cultuurhistorische waarde maken het ongeschikt, vindt Zeist. De spoorzone is al eerder afgevallen na een onderzoek van de gemeente naar de mogelijkheden. Zeist is wél geïnteresseerd in de kansen voor windmolens op Kamp Zeist. De gemeente heeft deze locatie zelf aangedragen bij de provincie. De andere twee locaties bleven over omdat er geen wettelijke regelingen zijn die de bouw van windmolens daar sowieso onmogelijk maken. 

MILIEU EFFECT RAPPORTAGE

De provincie laat een Milieu Effect Rapportage (MER) voor al die gebieden opstellen om de gevolgen van de bouw van windmolens in beeld te krijgen.
Maar eerst is de vraag wat er precies onderzocht gaat worden. Dat staat in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, waar iedereen nu zijn mening over kan geven.

AANWIJZEN

De provincie hoopt dat de gemeenten met de informatie uit de MER alsnog locaties voor windmolens vinden. Als de doelstellingen niet gehaald worden, dreigt de provincie ze zelf aan te wijzen, ook al is een gemeente het daar niet mee eens.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie